IM Magician е безплатно и удобно приложение за видео-чат. Програмата работи с всяка широколентова мрежа и дори с dial-up. IM Magician е проектиран да работи както като допълнителен инструмент, така и като самостоятелно приложение. Използва се с други програми за чат като Skype, MSN, QQ, Yahoo Messenger и други. IM Magician разширява техните функции с интерактивно видео и прави чата ви по-интересен.

IM Magician самостоятелната програма се използва като програма за PC камера, която прихваща изображения, записва и просвирва аудио и видео. Програмата ви позволява да работите както с изображения, така и с видео съдържание.

Има много инструменти за промяна и дизайн. Може да правите картини със всякаква резолюция, избирайки формата (jpeg, bmp, tiff, png), правейки щампи с датата, използвайки флаш светлина, функция zoom и откриване на движение. Освен това може да използвате менюто, за да изберете желаните яркост, нюанси, острота, наситеност и контраст. Всички тези ефекти могат да бъдат използвани с програмите за видео чат.