Calibre е безплатно приложение, което ви позволява да управлявате библиотеката си от електронни книги. Включва чудесен e-book viewe, който ви позволява не само да четете книгите си на екрана на компютъра, но и да се свържете с най-широко използваните самостоятелни четци (Kindle, SONY Reader, Cybook Gen 3 и iPhone). Поддържа ePub, MOBI и LRS електронни книги, но може да отваря и всеки TXT, HTML, RTF, ODT или PDF документ и да ги конвертира в електронни книги.

Calibre ви позволява да добавите всички метаданни, от които имате нужда за да имате перфектно организирана електронна колекции от книги. Тези метаданни могат да бъдат прочетени от файла, когато се импортват или написани от вас. 

Може да синхронизирате библиотеката на Calibre с любимия си четец, добавяйки нови заглавия от системата си и автоматично подновявайки мета данните на файла с мета данните от библиотеката. Може да създавате и колекции, базирани на таговете, които сте дефинирали в Calibre библиотеката. Програмата ще избере най-добрия наличен формат, когато качва вашите книги на свързано устройство.