Японският гигант SoftBank oфициално потвърди, че дъщерно дружество ще купи две от компаниите на Alphabet, които специализират в създаването на роботи. Сделката се очаква да разшири портфолиото на SoftBank в сферата на изкуствения интелект. Данните разкриват, че компанията смята да купи Boston Dynamics и базирания в Токио бранд Schaft, които проектират роботи, имитиращи човешкото движение. Финансовите параметри не са обявени публично.

 

Информацията за плановете на SoftBank увеличи със 7.9% стойността на акциите на компанията след като бе обявена новината и така те достигнаха до рекордни за последните 17 годин нива. Смарт роботите имат потенциала да предизвикат следващата технологична революция и Boston Dynamics са най-развитата в тази пазарна ниша компания, предаде Reuters. SoftBank участват и подкрепят VisionFund, който се оценява на $93 млрд. и е най-големият фонд за капиталово финансиране в света.

 

Основната цел на VisionFund е да се подкрепят технологии, които тепърва ще отчитат впечатляващ растеж и ще променят ежедневието ни. Роботите и изкуствения интелект са чудесен пример в това отношение. Schaft е компания създадена от учените на University of Tokyo и разработва двукомпонентни роботи, които могат да се движат свободно на неравен терен. Придобиването ще превърне SoftBank в един от лидерите в разработването на следващото поколение подобни машини.

 

Вижте как водещите компании ще инвестират над $188 млрд. в създаването на роботи до края на 2020г.