Само преди няколко дни ви съобщихме, че създателят на Wikipedia разработва алтернатива на Facebook и Twitter. Името на платформата е WT:Social и функционира по съвсем различен начин от популярните социални мрежи. Така например потребителите няма да виждат реклами, а личната им информация няма да се споделя с външни приложения и услуги. Другата съществена разлика е, че алгоритмите на WT:Social показват съдържание на базата на това колко е актуално и не обръщат внимание на спонсорирани постове и коментарите на потребителите.

 

Публикациите в WT:Social са дело на партньорите на платформата и са категоризирани в раздели, което улеснява търсенето. Всеки профил ще може лесно да докладва за подвеждащо и невярно съдържание, както и за други проблеми. Регистрацията на акаунти в социалната мрежа е безплатно, но е възможно да се наложи да изчакате преди да активират нов профил. Това няма да се налага, ако се съгласите да дарите скромна сума, тъй като WT:Social се финансира изцяло по този начин, предаде bigthink.

 

 

Oснователят на Wikipedia Джими Уейлс сега се похвали, че платформата вече се използва от над 200 хил, потребители. Това се случва само дни след официалната премиера на WT:Social. Разбира се той се надява цифрата да се увеличи многократно в следващите месеци, но все пак е изключително доволен от обещаващия стандарт на социалната мрежа. Времето ще покаже дали идеята за алтернативен продукт като WT:Social може да промени начина, по който откриваме информация в интернет.

 

Още от Digital: Как социалните мрежи се опитват да манипулират мнението ни