Собствениците на iPhone винаги са демонстрирали впечатляваща лоялност по отношение на възмoжността да си купят всеки следващ смартфон на Apple. В последните години популярността на моделите от серията Galaxy създаде предпоставки за развитие на подобни тенденции и в Android eкосистемата. Именно заради това все повече хора, които са притежавали смартфон с Android е много по-вероятно да се сдобият с нов, който също работи с платформата, а не с iOS. Aнализатори от Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) направиха проучване за нивата на лоялност сред потребителите през 2017г. 

 

Основното заключение в доклада им е, че собствениците на смартфони с Android демонстрират впечатляващи стойности на лоялност от 91%, което е най-доброто постижение регистрирано досега. За сравнение през този период при iOS този параметър достига до 86%, информира TechCrunch. Колкото по-висок е коефициента на лоялност, толкова по-малка е вероятността даден потребител да премине от едната операционна система към конкурентната платформа. Сегашните резултати са първия път, в който Android успява да изпревари iOS в тази сфера, което е доста интересно постижение.

 

Конкретните данни на CIRP показват стабилен ръст и увеличение на показателите на Android от 89% до 91% през изминалата година. През този период нивата на лоялност на собствениците на смартфони с iOS се понижават от 88% до 86%. Трябва да отбележим, че разлики само в няколко процента са напълно нормални и не са индикация за радикална промяна в нагласите на потребителите. Информацията от проучването може да се разглежда и като категорично доказателство за впечатляващата конкуренция между двете най-популярни операционни системи за смартфони.

 

Вижте как използваме смартфоните си в България