Биометричните технологии са предпочита метод за отключване на смартфоните, тъй като предлагат допълнително ниво на сигурност към традиционните пароли. Сензорите за пръстов отпечатък от години са неизменна характеристика на мобилните устройства, а напоследък виждаме все повече нови модели със системи за лицево разпознаване. Тази функция бе популяризирана основно от iPhone X, което накара и производителите на Android да последват примера им в новата си генерация смартфони от висок клас. 

 

Samsung и Huawei залагат на хардуерно базирани решения, докато други камери просто използват селфи камерата, за да разпознават лицата на потребителите. Експерти на холандската неправителствена организация Consumentenbond проведоха международно проучване, за да проверят колко сигурни са технологиите за лицево разпознаване в Android. Изследването обхваща 110 различни модела смартфони и показва, че 42 от тях могат лесно да се отключат със снимки, които споделяме в социалните мрежи, предаде TechSpot.

 

 

Toва означава, че трябва да бъдете много внимателни, ако залагате на тази биометрична технология в устройствата с Android. Конкретните данни показват, че все пак с тестовете успешно се справят смартфоните от средния и премиум клас на Samsung от последната година, Huawei Mate 20 серията и всички модели на Motorola от 2018г. Добри резултати демонстрират най-добрите устройства на Asus, Honor, HTC и Oppo, както и iPhone. Въпреки това има много смартфони, които лесно могат да бъдат заблудени с обикновена снимка.

 

Още от Digital: Kaкво трябва да знаем за технологията за разпознаване на лица в смартфоните