Потребителските интерфейси са отличителна черта на Android и позволяват на всяка компания да модифицира софтуера на своите смартфони. Освен диференцирането от конкурентни устройства по този начин се предоставя по-добра интеграция с екосистемата от приложения на всеки бранд. 

Вероятно сте забелязали, че смартфони, които работят с Android на компании като Huawei, Samsung, Xiaomi или OnePlus изглеждат софтуерно по съвсем различен начин. Предимството на този подход е предоставяне на повече функционалности, но от друга се забавят ъпдейтите към следващите версии на операционната система. 

 

 

Samsung не са изключение и предлагат собствен интерфейс с името OneUI. Последната актуална версия е Samsung OneUI 2.5, но се работи усилено над следващата голяма актуализация. Логично новият интерфейс се казва OneUI 3.0 и благодарение на скрийншотове публикувани от SamMobile можем сами да видим как ще изглежда софтуера. 

Важно е да отбележим, че снимките показват "Pre-Beta" версии, които само разкриват в какви насоки Samsung виждат, че могат да подобрят потребителския интерфейс. Разработчиците тепърва ще тестват и добавят нови функционалности кум OneUI 3.0.

 

 

Все пак от кадрите правят впечатление добавянето на замъглен фон към Quick Settings менюто, а също, че Media и Devices секциите заемат цялата широчина на екрана. Променени са още уиджета с медийни контроли, докато секцията с последно отворени приложения се показва в по-голяма интерактивна карта в мултитаскинг менюто.

Компанията експериментира с добавянето на сенки и допълнителни ефекти при смяната на прозорците в Samsung OneUI 3.0. Все още знаем твърде малко за новостите, които да очакваме в интерфейса. Най-вероятно първия смартфон, които работи със софтуера ще бъде Samsung Galaxy S21, чиято премиера ще е през първото тримесечие на 2021г. 

Докато очакваме да разберем повече за OneUI 3.0 ще трябва да се задоволим с настоящите скрийншоти.

 

 

Още от Digital: Защо много от производителите на смартфони не използват заводската версия на Android