Мобилните устройства едновременно улесняват, но и влияят силно на ежедневието ни. Използването на тъчскрийн дисплеите продължително вече може да се наруши естествения цикъл на сънища. Все повече хора поглеждат дисплеите на смартфоните, когато се събудят сутрин, което също очертава параметрите на същия проблем.

Пристрастяването към любимите джаджи е явление, което се превръща в голям обществен проблем сред увеличаващ се брой потребители по цял свят. Екип от специалисти на King College London проведоха проучване, в което включиха над 1000 доброволци.

Целта е да се изследва дали има директна връзка между качеството на съня и прекомерната употреба нас смартфоните. Участниците в проекта са подканени да попълнят специална анкета, в която са публикувани 10 въпроса. Отговорите предоставят по-добра представа на учените как всеки от тях използва своето устройство.

Основното заключение на специалистите е, че има ясна връзка между нездравословния сън и употребата на смартфоните, съобщава BGR. Половината от доброволците прекарват твърде много време пред тъчскрийн дисплеите.

 

 

Основната причина тъчскрийн екраните да ни държат будни е светлината, която излъчват. Яркостта на дисплея оказва влияние на начина, по който реагира мозъка, като това може да се казва и за силата на лъчите. По-топлите нюанси за предпочитане, което провокира популярността на f.lux и нощните режими на мобилните устройства.

Участниците в теста на King College London декларират, че в 61% от случаите не могат да се наспят качествено.  От данните разбираме, че 69% от хората, които могат да се класифицират като пристрастени към мобилните джаджи имат проблем със сънищата. Тази цифра е 57% при групата, която не попада в тази категория.

 

Още от Digital: 6 приложения, с които можем да подобрим качеството на съня си