Все повече компании предлагат възможност за бързо зареждане в новите си смартфони. Тази функционалност постепенно намира място и в по-достъпните устройства на пазара. Динамичната еволюция на технологиите обещава сериозни иновации в тази пазарна ниша през 2021г.

Анализаторите смятат, че до края на годината ще видим смартфони, които поддържат системи за 100W бързо зареждане. Според данни на Digtimes се очаква скоро да стартира производството на GaN-on-Si чипове с такава мощност. Доставчици на компоненти като Unikorn Semiconductor планират да разширят своето портфолио от 65W модули.

Ако всичко върви по план компанията ще започне масовото производство на 100W чипове за бързо зареждане през втората половина на годината. Информацията бе потвърдена от Лий Бийнг-джйе председателя на Epistar, които са собственик на Unikorn.

Той е на мнение, че голям брой производители с Android ще проявят интерес и ще представят собствени устройства от висок клас, които поддържат системи за 100W бързо зареждане в месеците до края на годината.

 

 

Xiaomi е подходящ пример, тък като китайския бранд още от първата половина на миналата година предлага USB Type-C базирани зарядни с 65W GaN-on-SI чипове. Други брандове като Lenovo, Anker и Aukey също реализираха премиерата на подобни продукти на пазара.

Navitas Semiconductor, Power Integrations и Innoscience са най-големите производители на бързи зарядни устройства в индустрията. Първият от тях очаква да получи поръчки от Apple и други водещи имена в индустрията. TSMC също обмислят достаква на Gan-on-SI чипове.

Новите устройства на Samsung, които ни очакват през следващите месецци се очавка да са съвместими с по-бързи 100W зарядни, което допълнително ще популяриизра технологията.

 

Още от Digital: Как работи технологията за бързо зареждане на телефоните