Популярното схващане, че компютрите са основния начин да станем жертва на хакери не отговаря на истината. Много потребители подценяват проблема със сигурността, докато използват мобилните устройства. Факт е, че смартфоните са основно средство за достъп до информация, мултимедия и игри.

Водещи платформи като YouTube, Instagram и Facebook също генерират все повече трафик от двете най-популярни мобилните платформи. Именно заради това интереса на хакерите към Android и iPhone е изключително сериозен. Консервативният характер прави iOS по-сигурни, но реалната заплаха е налице. 

Защитата на личната информация също е голям проблем за собствениците на смартфони. Резултатите от проучване на Trinity College Dublin показват, че Android и iOS устройствата споделят данни с Google и Apple, когато дисплеите им не са включени.

Това се случва през няколко минути, дори като ги носим в джоба или раницата, съобщава MakeUseOf. Конкретният времеви период, в който това се случва е четири минути и половина, показват данните от изследването.

 

 

Споделяната информация е разнообразна и обхваща сериен номер на хардуера, IMEI, Wi-Fi MAC адрес, SIM карта, телефонен номер и др. Оказва се, че смартфони като Google Pixel споделят приблизително един мегабайт на всеки 12 часа. В същото време Google получават от iPhone не повече от 52KB за същия период.

Експертите са най-притеснени от типа данни, които попадат в сървърите на компанията. Извършването на разговори например не изисква събирането на MAC адреси за всички устройства свързани в дадена мрежа. Това може да разкрие например другите потребители и устройства, които се намират в близост до нас.

Oще по-неприятното е, че няма как да се откажем от споделянето на информацията.

 

Още от Digital: 8 полезни съвета за по-добра сигурност в смартфон с Android