Модерните смартфони имат доста сходен дизайн, като основните различния обикновено са свързани с камера модулите. Водещите производители на Android вече преминаха към използване на малки отвори за вграждане на селфи камерата в екрана. По този начин се допринася за постигането на оптималния безрамков дизайн на смартфоните.

Аpple все още се въздържат от тази концепция и използват класически Notch прорез в горната част в своите модели с изключение на iPhone SE. Taзгодишните версии на iPhone  също няма да бъдат изключение и ще имат сходен дизайн, който включва по-малък Notch. Следващата голяма иновация, която ни очаква е свързана с вграждането на селфи камерата в дисплея.

Технологията още не е достатъчно добра, за да намери масово приложение в индустрията. Все пак някои производители, сред които Xiaomi и Oppo се надяват да представят подобен смартфон преди края на 2021г. Припомняме ви, че ZTE Axon 20 5G е първото устройство с камера под екрана, но качеството на сензора все още не е толкова високо.

 

 

Samsung са лидери в разработката на смартфони и също очакват да бъдат готови с технологията Under Panel Camera (UPC) до края на годината. Специалистите на Samsung Display също така вече разполагат с прототипи на OLED дисплеи, които поддържат UPC, но и имат висока честота за опресняване на кадрите.

Все още не е потвърдено, но се очаква Samsung Galaxy Z Fold 3 да има камера, която е вградена в екрана. Ако това се случи можем да сме сигурни, че Galaxy S22 също ще има такъв дизайн. Xiaomi е друг популярен бранд, който иска да допринесе за популяризирането на технологията.

Първото устройство, което използва UPC ще бъде Xiaomi Mi Mix 4, който ще видим през втората половина на годината.

 

Още от Digital: 10 тенденции при смартфоните, които очакваме през 2021г.