Водещите производители обръщат специално внимание на камерите в своите устройства. Интеграцията на три или четири сензора отдавна не е новост, тъй като се превърна в стандарт за индустрията. Първите подобни модели бяха представени още през 2018г.

Развитието на технологиите и интереса на потребителите към възможностите за мобилна фотография също допринесоха за високите продажби на камерите с по-атрактивни камери. Последен доклад на анализатори от Omdia разкриват, че най-популярни са устройствата, които имат четири камери.

Според данните им през последното тримесечие повече от 60% от реализираните продажби са на смартфони, които предлагат четири различни сензори. Realme е интересен пример за бранд, който не е представил нито едно устройство с една камера за посочения период.

Този тренд ще се задълбочава, предоставяйки още по-добри възможности за мобилна фотография на крайните потребители. Аpple предлагат един подобен модел, а именно iPhone SE (2020), но са генерирали над 30% от всички продажби в световен мащаб за третото тримесечие.

 

 

Повече от 50% от устройствата, които Apple предлага на потребителите имат поне две камери. В същото време Samsung и Huawei дават сериозен приоритет на смартфоните с тройни камери, но предлагат и флагмани, които имат по четири сензори в задната част.

Xiaomi също са доста активни, като над 60% от новите модели на китайския производител имат четири камери. Сходни са параметрите залегнали в стратегията на Oppo. Определено можем да кажем, че Samsung имат най-балансираното портфолио в мобилната индустрия.

За в бъдеще броя на устройствата с една или две камери ще продължи да намалява прогресивно. Транзицията към четири и дори пет камери ще бъде водеща движеща сила в световния пазар на смартфони през 2021г.

Няма как да не отбележим все по-добрите системи с изкуствен интелект, автофoкус и оптично приближение, които допълнително да правим висококачествени снимки и видео клипове. Конкуренцията и по-достъпната цена са предпоставки за още по-голяма популярност на устройствата с няколко камери на световния пазар.

 

Още от Digital: Какво трябва да знаем за различните настройки на камерата на смартфона