Google са стартирали нов амбициозен проект, който цели да използва сензорите в смартфоните, за засичане на сеизмологичните процеси, водещи до земетресения. Идеята на компанията е да споделяме в реално време информация от акселерометрите, за да докладваме за подобни бедствия.

Всяко устройство, което работи с Android 5.0 или по-висока версия на операционната система ще може да улавя сеизмична активност и да изпраща доклад до сървърите на Google. Събирането на данни от акселерометърa на един смартфон няма да бъде достатъчно, но следенето на сигналите от хиляди устройства с Android в различни точки по света ще има по-голям ефект.

След като бъдат обработени данните Google ще започват да показват уведомления до смартфоните на други потребители, за да ги информират, но също да ги попитат дали са усетили сеизмични вълни. Бързото разпространениe на данните е ключов фактор, който да предупреди много други хора, ако се намират в същия район на потенциално земетресение.

 

 

Потребителите ще получават данни за земетресения с допълнителна информaция като въведат заявки като "earthquake" или "earthquake near me" в търсачката. По същия начин смартфоните с Android ще могат да докладват за сеизмична активност на другите хора, които се намират в същия район. 

Концепцията да се използват акселерометрите на милиони устройства по цял свят за тази цел е доста практична и в даден случай може да осигури ценно време, през което да се предпазите. Новата функция предлага интеграция със ShakeAlert платформата, чиято цел е именно ранното предупреждение при възникване на бедствия от този тип.

Google ще използват в реално време информация от устройства по цял свят, но първоначално ще показват уведомленията единствено в Калифорния, САЩ. Системата вече в интегрирана към локалната инфраструктура, като в следващите месеци се очаква да е достъпна в повече региони по цял свят. Допълнително ще се подобряват възможностите за детекция на земетресения от смартфоните с Android.

 

Още от Digital: Най-добрите Android приложения за регистриране на земетресения