IBM oфициално се похвалиха със сериозен пробив в разработката на полупроводници, който предлага впечатляващи подобрения. Технологичният гигант е успял да създаде първия 2-нанометров чип базиран на Nanosheet процес. Колкото по-малки стават процесорите, толкова по-бърза е скоростта им, но при по-ниска консумация на енергия.

Полупроводниците имат ключово значение за развитието на хардуерните технологии, тъй като се използват масово от изчислителните системи, до смарт уреди, комуникационни устройства и транспортна инфраструктура. Разработката на 2-нанометрова технология не само ще подобри производителността на полупроводниците, но ще ги направи по-енергийно ефективни.

Уникалният Nanosheet процес също така ще допринесе за развитието и подобряването на смартфоните, хибридните облачни системи с изкуствен интелект, както и джаджите с Интернет на нещата.  Първите 2nm чипове на компанията ще гарантират с 45% по-висока производителност, както и 75% по-ниска консумация на енергия от най-модерните 7-нанометрови, които се използват масово днес, съобщава SlashGear.

 

 

Потенциалните предимства на технологията са няколко и са свързани с по-дългия живот на батерията. Бъдещите смартфони с хардуера ще издържат четирикратно повече и ще се налага да ги зареждане само веднъж на четири дни. В същото време чиповете на IBM ще допринесат за намаляване на вредните емисии от центровете за данни.

Приблизително 1% от глобалната консумация на електричество се генерира от сървърите. Преминаването към 2-нанометров хардуер ще редуцира значително нужната енергия. В същото време производителите на лаптопи ще могат да се възползват от по-бързото зареждане и стартиране на ключови функционалности.

Друг сегмент, който също може да се възползва от предимствата на 2-нанометроватa Nanosheet технология са автономните автомобили. Водачите могат да използват по-бързи алгоритми за разпознаване на обекти, което е ключово за безопасността на пътниците. Наличието на 2-нанометров технология ще позволи на IBM да предизвика следващата голяма революция в технологичния сектор.

 

Още от Digital: IBM уволнява 10 000 служители и обмисля продажба на IT бизнеса си в Европа