Още преди четири години ви информирахме, че Foxconn вече започна да заменя служителите си с роботи, като най-големият производител на електроника в света продължава агресивно да залага на тази стратегия в своите фабрики. Една от основните причини за вземането на това решение е желанието на компанията да намали осезаемо разходите за заплати на своите служители. Според китайските медии в момента около 60 хиляди работни места вече са заместени от роботи, което пък от своя страна е намалило нейния персонал от 110 хил. на 50 хил. души, предаде Engadget. 

 

Foxconn продължават да търсят начини как да автоматизират преобладаващата част от своите производствени операции, като използването на все повече роботи позволява на компанията да фокусира вниманието на работниците към изпълнението на по-важни задачи в създаването на устройствата. По този начин, докато тези машини извършват самото сглобяване хората във фабриките ще изпълняват други дейности, като контрол на качеството и научно-развойна дейност. В същото време Foxconn заедно с други тайвански компании са направили инвестиции в размер на приблизително $609 млн. в разработването на изкуствен интелект. 

 

Припомняме ви, че именно това е компанията, която в момента произвежда популярните смартфони и таблети на Samsung и Apple, които продължават да доминират мобилната индустрия. Новата стратегия на Foxconn пък означава, че бъдещите им устройства ще бъдат създавани и сглобявани не от хора, а от 60 хил. робота, които вече работят на пълна сила в неинте фабрики. Ще е интересно да видим и дали други водещи компании в технологичната индустрия ще възприемат тази стратегия и ще започнат да залагат все повече на машини в своите производствени съоръжения.

 

Вижте притесняват ли се хората, че роботи могат да отнемат работата им