Huawei продължават да инвестират внушителни средства за разработката на операционната система HarmonyOS. Последните бета версии разширяват широкия набор от функционалности и вече са достъпни за мрежата от разработчици. Софтуерната поддръжка е важен елемент от разработката на платформата, както и оптимизацията на повече приложения за HarmonyOS.

В дългосрочен план компанията иска да създаде екосистема, която да свързва милиони свързани към интернет умни устройства в един лесен за използване интерфейс. Huawei смятат, че използването на различни операционни системи във всичките ни джаджи е ненужно ограничение. HarmonyOS е софтуерна концепция, която ще гарантира, че устройствата си комуникират и взаимодействат на общ дигитален език.

Модерната операционна система на компанията ще може да работи с всички устройства, които имате независимо от техния размер. Все пак основният акцент в дистрибуцията на софтуера ще имат смартфоните. Публичните бета версии на HarmonyOS вече са достъпни за собствениците на някои устройства на китайския производител.

 

 

Сега разбираме допълнителни детайли за разпространението на актуализациите към настоящите смартфони на Huawei. Данните са от изказване на Уанг Ченглу, който е президент на софтуерния отдел на Consumer Business подразделението на компанията. Другата роля, която изпълнява е на директор на AI и Smart Business дивизиите на Huawei.

Според Уанг Ченглу финалната версия на HarmonyOS трябва да бъде готова до началото на юни. Тогава може да започне разпространението на актуализациите за някои от най-популярните устройства на Huawei. Първите модели, които ще бъдат ъпдейтнати са представителите на сериите Huawei Mate 40 и Mate 30, но  също Huawei P40 и Mate X2.

Kомпанията ще добави и други устройства към списъка с актуализации към HarmonyOS. Това ще има стратегическо значение за плановете на Huawei, които искат да ъпдейтнат над 200 млн. устройства до края на 2021г.

 

Още от Digital: Ще използват ли другите производители на смартфони операционната система Harmony OS