Едно от най-популярните приложения за редактиране на снимки, Snapseed, вече поддържа редактирането на RAW изображения. Приложението е собственост на Google и е едно от най-добрите решения за редакция на снимки с мобилни устройства, а тази нова функционалност разшири допълнително възможностите му. 

 

RAW файловете са некомпресирани изображения от телефона, които запазват първоначалната информация от заснемането, което дава възможност за много по-голяма свобода при редактиране на тези файлове.

 

В същото време, не всеки смартфон поддържа заснемане на RAW снимки без помощта на приложение като Camera FV-5 ($2,99). Благодарение на Phone Arena, може да научим кои 4 смартфона могат да заснимат RAW снимки. Ето кои са те:

 

1. Samsung Galaxy Note5 и S6 Edge+

За да заснемате RAW снимки с вашия Samsung фаблет, първо трябва да преминете в Pro режим на камерата, а след това да отидете в настройките и да активирате „Save as RAW file“ за изображенията. Имайте предвид, че ако снимате в автоматичен режим, тази опция може да бъде деактивирана и няма да бъдете в състояние да я включите. Samsung Galaxy S6 не поддържа RAW файлове, така че с него можете да заснемате само компресирани JPG файлове.

 

2. LG G4 и LG V10

LG G4 и LG V10 предлагат възможност за избор между три режима на снимане - прост (без никакви контроли), основен (с малко контрол), както и ръчен режим (с настройка на ISO, скорост на затвора, фокус и контрол на баланса на бялото). За да заснимате RAW снимки, просто трябва да изберете опцията в настройките на режима за ръчни настройки.

 

Вижте пет трика за подобряване качеството на зимните снимки