Вижте още видео ревютата на:

Смартфон Nokia 3.2 - Тест на дисплей, хардуер, софтуер и батерия

Nokia 4.2 - Бюджетен смартфон с ниска цена и премиум дизайн

 

Тези от вас, които гледат ежедневно видео ревютата на Digital.bg , познават много добре тезъ два смартфона. Дамското бижу Nokia 4.2 в цвета Pink Sand и синьо-черният Nokia 3.2. Двата модела са представители на новата бюджетна серия на HMD Global и определено имат много преимущества, с които успяха да спечелят положителната ни оценка след обстойните тестове на които ги подложихме. Не сме направили това видео ревю обаче, за да ви преразказваме вече показаните от нас неща. За тези които са пропуснали да гледат въпросните видео ревюта – директни линкове към тях има над тази статия. Направихме това специализирано фотографско видео ревю, за да ви покажем нагледно как снимат камерите на двата смартфона.

Nokia 3.2 е с по-малката цифра, но не и като размери, защото 4.2 е една идея по-компактен. 3.2 е по-евтиният от двата и цената му е с около 90лв по-ниска, която се е отразило основно на камерата. Която върху гърба на телефона е само една, спрямо две върху гърба на 4.2. Това неминуемо се отразява на функционалностите и се забелязва още при стартирането на камерата. При Nokia 3.2 имате 3 основни режима на работа – Квадрат, Фото и Видео. Първият снима във формат 1:1 и е специализиран за споделяне в социалните мрежи.

 

Сигурно сте забелязали, че качвайки снимка в Instagram, приложението ви предлага да изрежете кадъра, а ако не го направите алгоритъмът на сайта не вади снимката ви на предни позиции. С Nokia 3.2 и режима Квадрат, просто снимате и качвате. Тези снимки се реализират с 9.7MP и са по-малки като размер. Такъв режим като отделна икона не е наличен при Nokia 4.2, но може да се изведе от допълнителните услуги в ляво. Тук има още „Цайтрафер“, термин зад който стоят ефектните забързани серии от снимки, направени в продължителен период от време.

 

 

Имате още „Панорама“ и „Обектив“. За вторият режим ще ви е нужда връзка с интернет, защото това е добре познатият ни „Google Lens“, който разпознава обектите в кадър и ви дава информация за тях. Много полезно решение за храни, туристически обекти и всякакви неща, които ви интересуват. Същата екстра, заедно с другите изброени, можете да извикате от същото допълнително меню и при Nokia 3.2. В стандартен "Фото" режим двата телефона снимат с еднакво качество, защото основните им сензори са еднакви - 13 MP, с размер 1/3" и 1.12µm. Светлосилата е f/2.2, като тестовете ни показват, че снимките при слаба осветеност стават добре.

 

При пълен мрак LED светкавиците осветяват качествено на до около 3 метра. Единствената разлика между основните сензори на двата смартфоне е, че при Nokia 3.2 фокусировката е AF, а при 4.2 е PDAF.  Основната разлика между двата смартфон, както вече споменахме е наличието на втора камера при Nokia 4.2.

 

След като активираме режима „Боке ефекти Live“, можем да направим такива кадри при които обекта на преден план е на фокус, а всички около него е дефокусирано. С тази скала можете да регулирате степента на замъгляване. При Nokia 4.2 можете да се възползвате и от режима „Професионален“. Тук всички настройки се правят ръчно, като така можете да постигнете много ефектни кадри, които в автоматичен режим ще е невъзможно да бъдат реализирани.

 

Имате различни пресети за баланс на бялото, фокусиране, ISO, скорост на затвора и компенсация на експозицията. Ако искате да направите нещо сходно при снимки в автоматичен „Фото“ режим, можете да вземете вече реализираният кадър и да го коригирате посредством готови филтри или чрез ръчни настройки за Светлина, Цвят и Въздействие. Също така ще отбележим още нещо интересно с което Nokia 4.2 би спечелила феновете на мобилната фотография – във „Фото“ и „Про“ режим, можете да активирате снимане в „RAW“ формат, който е оптимизиран за постобработка след реализиране на кадъра. В настройки 4.2 има също така възможност за регулиране на дълбочината на кадъра.

 

 

Съществена разлика има и при качеството на предните камери при двата смартфона, като преимуществото е за Nokia 4.2 чийто сензор е 8MP, спрямо 5MP при Nokia 3.2.  Различна е и апертурата - f/2.0 спрямо f/2.2. Това означава, че с Nokia 4.2 ще можете да правите по-ясни снимки при по-слаба околна светлина. При пълен мрак пък можете да използвате софтуерна светкавица, която използва подсветката на дисплея, за да освети лицето ви.

 

И двата телефона имат HDR при камерите си, като само при 4.2 можете да активирате функция за живи снимки, които са нещо подобно на Boomerang и са много подходящи за качване в социалните мрежи.