Неотдавна Lenovo представи новата си серия смартфони K6, като любопитното в нея е, че тя се състои от общо три смартфона които използват една и съща база, но всеки от моделите е специално персонализиран за отделен тип потребители. K6 и K6 Power които Digital.bg ще ви покаже в това свое ревю са почти еднакви, а K6 Note както се и предполага от името му е малко по-голям и него ще ви покажем в отделно ревю скоро.

 

 

Както обикновено ще започнем от дизайна – при двата модела смартфони той е напълно еднакъв. Дори цветовете им са едни и същи – сребърен, златен и сив. Концепцията е доказана – алуминиев унибоди корпус със заоблени ъгли и плавно преливаща към гърба периферна лайсна. Какви са предимствата – удобен захват с една ръка при разговори и работа или с две при игра на игри, телефонът се побира лесно дори в по-тесни джобове, а по корпуса следи от пръстови отпечатъци не личат. Разбира се за голяма част от преимуществата спомагат и намалените габарити на K6 141.9мм x 70.3мм с дебелина 8.2мм. За съпоставка - Apple iPhone 7 чийто дисплей е с 0.3” по-малък е с едва милиметър по-тънък.

 

Дисплей

За дисплея на K6, Lenovo са избрали универсалният диагонал от 5”. Защо универсален ли? Както и друг път сме казвали в ревютата си, именно това е идеалният размер както за дами така и за мъже, подходящ е за браузване, гледане на видео и игра на игри, а в същото време не прави телефона прекалено голям.

 

 

Предвид ценовият клас на K6, очакваме дисплеят да е с HD резолюция, но не Lenovo са се постарали да ни изненадат с Full HD качество 1920х1080 пиксела, които водят до 441ppi с 0.0577мм размер на всеки от пикселите. В резултат, картината е максимално детайлна, дори когато гледаме дисплея от съвсем близко разстояние.

 

 

Технологията на дисплея е IPS, тя както виждате гарантира добри цветове и ъгли на странично виждане. Яркостта може да се регулира както ръчно, така и автоматично чрез сензор. От настройките на телефона можете да изберете двойно почукване за активация на дисплея – малка, но много практична екстра.

 

Dolby Atmos

След като тестваме дисплея с видео, не можем да не споделим приятната изненада която открихме върху гърба на K6. В повечето случаи при смартфоните които имат две решетки за говорители както тук, реално отдолу има само един, а под втората решетка има микрофон.

 

 

Теста ни обаче показва, че звукът на Lenovo-то е стерео. Той е достатъчно силен и чист, както и сами можете да се уверите от този наш тест. Зад всичкото това качество стои технологията Dolby Atmos.

 

SIM  карти

Тъй като както вече споменахме корпусът на K6 е моноблоков и задният му капак не се сваля, достъпът до SIM картата става чрез гнездо в лявата периферна част на телефона. Тук е момента да кажем, че Lenovo-то се предлага във версии с 1 и с 2 SIM карти.

 

 

Както виждате, при тестваните от нас устройства K6 е Single SIM, а Power Dual SIM. Като при втория имате избор – или да използвате две карти за телефония едновременно, или в едното гнездо да поставите microSD за допълнителна памет.

 

Fingerprint Сензор

Нещо което много ни хареса е дизайнът на камерата, светкавицата и скенерът за пръстови отпечатъци. Тази симетрия в комбинация с полираното ръбче на алуминиевата вътрешна част стои някак естествено и естетически издържано. Но момент…Fingerprint…замисляли ли сте се, че до този момент четецът на пръстови отпечатъци беше екстра с която разполагат само смартфоните във високия клас?!

 

 

K6 и K6 Power са първите бюджетни смартфони които попадат в ръцете ни за тест и имат тази екстра. Въпреки това обаче Fingerprint сензорът работи добре, дори сега в студеното и снеговито време навън, по време на тестовете си не отчетохме да дава отклонения или нужда от повторни задържани за отключване. Полезна екстра е, че можете да настроите така сензора, че задържайки го, автоматично да правите снимка с камерата.

 

Очаквайте

Но за нея ще си говорим във втората част на видео ревюто което посветихме на Lenovo K6 и K6 Power. Там освен тестови снимки, ще можете да видите тестове на хардуера и съпоставка между батерии и цена.