За камерите на съвременните смартфони може да се говори много. Някои от тях вече имат по пет камери,  10X оптично приближение, снимат видео с 8К резолюция,  а други просто отказват да се счупят. Във видеото ще видите нещо съвсем различно и интересно.

 

Любопитно: Какво още може да види камерата на OnePlus 8 Pro (Видео)

 

Става дума за функция в смарфонa OnePlus 8Pro, които беше представен преди броени дни. В задната си част той има четири камери: основен 48МР f/1.78 сензор с оптична и електронна стабилизация на изображенията, втори 48MP широкоъгълен сензор, заедно с 8MP 3Х телефото камера  и още един 5MP Color Filter сензор.

Именно този Color Filter сензор беше коментиран многократно в последните няколко дни, като голяма част от потребителите го смятаха за безполезен.

 

Снимка направена със Colof Filter сензор

 

За търсещите интересни и забвани неща в технологиите обаче няма граници, с много тестове и експериенти находчиви влогъри откриха, че функцията може да бъде повече от интересна, дори уникална за технологичния свят.   

 

 

Как работи технологията?

Смартфонът има ColorFilter камера- сензор и активиран IR (инфрачервен) филтър, точно чрез тази съвкупност от технологии се улавят неща, които са невидими за невъоръженото око, от пластмасови обекти до дрехи.

 

 

Любопитно обаче е, че тази технология не е нова. Първата информация за нея е още през 1998г. в която се разкрива, че още по-това време  Sony  има инфрачервена видеокамера с функция нощно виждане.

 

 

Редица запознати с фотографията споделят че тази функция я имат доста камери на пазара, но се ограничава софтуерно за да не се губи качеството. Явно от OnePlus са видели възможност и сега е техен ред да са най-любопитните новини от технологичния свят.