Вижте още: Sony Xperia X Compact – Най-малкият смартфон с Най-Голямата камера

 

Спомняте ли си Nokia 1100 или по-известен като "Нокиата с фенерчето". Той беше първият масов телефон със съвсем бюджетна цена. Той беше ограничен от към функционалкности – нямаше цветен дисплей, нямаше камера и модерни игри. Ставаше само за провеждане на разговори и за писане на SMS-и, а да и а светене в тъмното заради революционното си фенерче.

 

 

Едва ли когато няколко години по-късно се появиха първите смартфони, някой е предполагал, че днес ще можеш да си купиш един от тях на цената на 1100 през 2004г., но ето че това е възможно. Нагледното доказателство е на екраните ви. Уважаеми дами и господа, Digital.bg представя Alcatel PIXI 4 (5) 5010D.

 

 

Сигурни сме, че името ви се струва дълго, но е хубаво поне в началото на ревюто си да го кажем цялото защото в портфолиото на френската марка има над 20 различни Pixi-та, 7 от който са Pixi 4. 5010D е може би най-универсалният от тях и по всичко личи, че вероятно ще е и най-продаваният, но в никакъв случай не очаквайте да ви покажем днес супер смартфон, тук всичко е правопропорционално на цената.

 

 

PIXI 4 (5)  е с 5” диагонал на дисплея, а както и друг път сме кавали в ревютата си това е най-подходящия размер – достатъчно голям за работа и забавление и в същото време не прекалено, че да прави телефона неудобен за държане в ръка. Дизайнът на 5010D е съвсем стандартен и дори малко демодиран, но в същото време е непретенциозен и би се харесал на всеки. Комбинацията между дебел сантиметър профил, големи заобляния и масивна пластмаса бяха често срещани преди 3-4 години дори във високият клас смартфони. Като преимущества ще изтъкнем здравината и много по-голямата устойчивост на амортизация спрямо модерните днес метални и стъклени повърхности.

 

 

Погледнете от практичната част - задният капак се сваля и имате достъп до батерията. Можете да си носите резервна, а ако телефона забие просто я вадите и готово. Дори на нас се е случвало да срещаме проблем с унибоди флагмани на които се прави hard restart със сложна комбинация от бутони и натискания съпоставими с тези на морзова азбука, но това е друга тема на разговор. Като цяло PIXI 4 (5) е удобен за държане в ръка както при разговор, така и когато браузваме хоризонтално в интернет.

 

Дисплей

Преди малко споменахме 5” дисплей, неговата 854x480 пиксела, които водят до 196ppi и 0.1296мм размер на всеки от пикселите. Тоест дори с невъоръжено човешко около, ако се вгледате добре ще забележите очертанията на пикселите.

 

 

За сметка на това обаче цветовете не са чак толкова зле. В това можете да се убедите от тестовите кадри на екраните си.

 

Батерия

От друга страна, ниската резолюция води до едно голямо преимущество – по-ниската консумация на електроенергия, която пък води да по-дълъг живот на батерията. Li-Ion акумулаторът с 2000 mAh при PIXI 4 (5) издържа по време на тестовете ни почти 3 дни с едно зареждане.

 

Хардуер

При хардуера също не ни очакват сериозни изненади. В основата му стои 4-ядрен процесор Mediatek MT6572M с 1.3GH тактова честота. Същия сме срещали преди време при смартфони като LG L20 и L30, Huawei Ascend Y220 и HTC Desire 210.

 

 

В комбинация с 1 GB RAM памет и операционна система Android версия 6.0 Marshmallow, той работи добре. Стига да не го натоварвате с тежки игри, програми или много едновременни задачи. Вградената памет е 8GB, но чрез microSD можете да добавите до още 32GB.

 

Камера

Смартфонът има две камери, като фронталната ни изненадва изключително приятно. 5MP и предна светкавица. Това е телефон който ще се хареса много на феновете на селфитата.

 

 

Оказва се, че PIXI 4 (5) има доста голяма прилика с „Нокиата с фенерчето”. Ето и тестови снимки направени с предната и основната 8MP камера.

 

 

Разглеждайки периферията на телефона ще отбележим, че Високоговорителят е само един, но звукът от него ни изненадва приятно – достатъчно силен и в същото време чист. Но това е очаквано, при положение, че зад него стои Arkamys оптимизация.

 

 

Тук е момента да споменем, че в окомплектовката откриваме и слушалки с хендсфри - да, въможно най-нискокачествените които Alcatel са могли да предложат, но все пак ги има. Друго полезно нещо което откриваме в телефона е възможността за поставяне на две SIM карти.

 

Цена

Ето, че в самият край на ревюто ни достигнахме и темата за цената. В свободна продажна Alcatel PIXI 4 (5) струва около 150лв. Откриваме го обаче и в портфолиото на един от родните телекоми. При подписване на договор с тарифен план Smart XL, Vivacom предлагат смартфона на атрактивната цена от 1лв.