Вижте още видео ревюто: Xiaomi Redmi Note 10 5G - Смартфон с красив дизайн и достъпна цена

Хората са свикнали новите технологии да бъдат скъпи и в този ред на мисли 5G са се свързва само със скъпи смартфони, но оказва се, че тази иновативна мобилна технология може да бъде част от характеристиките и на бюджетен смартфон. Нагледното доказателство за това твърдение е Xiaomi Redmi Note 10 5G, който струва само около 400 лева.

 

Xiaomi Redmi Note 10 5G - Смартфон с красив дизайн и достъпна цена |  Digital.bg

 

В първата част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на този смартфон, разгледахме всичко свързано с дизайна, размерите и материалите от които е направен той. Показахме ви каква е кутията на смартфона и какво Xiaomi са оставили в нея освен самия апарат. Споделих и какви разновидности и цени ще има Redmi Note 10 5G в България.

За пропусналите да гледат въпросното видео, директен линк сме приложили над тази статия, а сега идва ред да продължим напред с малко по-технически впечатления и отговор на въпроса, какъв хардуер се крие в този корпус.

 

 

На първо място, тук имаме централен процесор, който има вграден 5G модем. Това е добре познатият ни MediaTek MT6833 Dimensity 700 5G, който вече използват и друго модели смартфони на бранда. Процесорът е изграден по 7nm технология и разполага с 8 ядра, разделени в две групи за по-добър коефициент на полезно действие. Двете Cortex-A76 ядра с 2.2Ghz тактова честота са постоянно активни и работят изолирано при по-леки задачи, като например браузване, телефонни разговори или писане на съобщения.

Едва когато имате нужда от по-голяма мощност, като да речем при игра на игри, на помощ идва и останалите шест Cortex-A55 ядра с 2Ghz тактова честота. Това оказва положително влияние на работата на батерията, която ще разгледаме по-късно в ревюто ни. При смартфона на Xiaomi партнират графичен процесор Mali-G57 MC2 и два варианта на оперативна RAM памет.

 

 

Съответно 4GB или 6GB. Нашата тестова бройка е с 4GB и въпреки това всички задачи, които поставихме на Redmi Note 10 5G бяха изпълнени безпроблемно. Дори тежки игри като тази, която виждате на екраните си, вървят идеално гладко. Единствено трябва да намалите графиката до средни настройки.

Да разгледаме периферията на Redmi Note 10 5G, която определено е доста функционална и практична. Вляво се намира единствено хибридният слот за две 5G SIM карти и допълнителна карта памет.

 

 

В срещуположната дясна периферна част се намира курсора за звука, а под него е бутонът за активиране, в който е вграден Fingerprint сензор за отключване посредством пръстов отпечатък. Оставаме изключително приятно изненадани от скоростта, с което той успява да отключи смартфона. В теста ни с 10 последователни опита за отключване не маркираме нито един неуспешен.

В случай, че сте с ръкавици или пък ръцете ви са мръсни, Xiaomi ви дават и възможност за отключване посредством лицево разпознаване. Тук партнираща е предната селфи камера. Лицевото разпознаване реагира бързо и точно. Дори когато сме с шапка или очила, камерата ни разпознава. Също така Xiaomi са оптимизирали лицевото си разпознаване да работи и когато сме с предпазна маска, която покрива устата и носа ни. Единствено ако в този момент добавите и слънчеви очила, телефонът няма да се отключи, но това е съвсем нормално, алгоритъмът е направен така, че да разпознава комбинация от точки по цялото ви лице.

 

 

Продължавайки да разглеждаме периферията, ще отбележим, че Redmi Note 10 5G има на разположение една екстра, която определено ни липсва при голяма част от останалите нови модели смартфони. Това е 3.5мм аудио жак в горната част, който ви позволява да свържете жично микрофон или външна аудио система, докато да речем успоредно с това прехвърляте данни или зареждате смартфона.

 

 

По данни на Xiaomi, аудио жака е с Hi-Res Audio сертификация. Тук горе има решетка, каквато и в долната част на смартфона. Това са двата стерео високоговорителя, които генерират изключително силен и в същото време чист звук.

По този начин Redmi Note 10 5G повишава удоволствието не само при слушане на музика и гледане на видео, но и при игра на игри, където стерео звука е много голямо преимущество. Звуков тест, който записахме за вас, за да добиете реална представа за силата на звука, можете да намерите във видеото над тази статия. Там има и звук, който записахме с помощта на микрофоните на смартфона в шумна среда.

 

 

Така ще ви чува събеседника ви и по време на разговор. Вие също ще го чувате добре, посредством говорителя, който Xiaomi ефектно са скрили в горната част на рамката над дисплея. Говорителят е силен и звукът от него също е чист. Смартфонът има на разположение и още една много полезна екстра - IR Blaster, който ви позволява да използвате Redmi Note 10 като дистанционно за всякаква електроника, като телевизори, климатици, аудио системи и други.