Вижте още видео ревюто: Umidigi Bison Pro - Един от най-достъпните качествени бронирани смартфони към настоящия момент

След серия от подробни видео ревюта, вече познавате много добре бронирания смартфон до на екраните си. Това е Umidigi Bison Pro, който със сигурност ще оцелее при какви ли не сурови атмосферни условия и външни влияния като изпускане, потапяне във вода, каляне, ниска и висока температура, дори радиация и термошок.

 

За да не ви преразказваме всичко, което научихме и респективно споделихме с вас за смартфона до този момент, над тази статия сме приложили директни линкове към предходните видео ревюта, в случай че сте пропуснали да ги гледате. А сега е време да преминем към техническата част на ревюто ни, в която ще разберете всичко за дисплея, хардуера, софтуера и батерията на устройството.

Ще започнем с дисплея, който под заводския си протектор има бронирано Corning Gorilla Glass стъкло, което няма да се надраска лесно и при директен натиск няма да се счупи. Дисплеят е с достатъчно голям за работа и забавление диагонал от 6.3”, като централно в горната му част е вградена селфи камерата.

 

 

Сензорите на дисплея са оптимизирани така, че от настройките на Bison Pro, можете да активирате специален режим за работа с ръкавици. Резолюцията на дисплея е FHD+ 2340x1080 пиксела. Тоест съотношението на страните е 19.5:9.

Дисплеят има достатъчно добра детайлност и реално цветопредаване. Заради подсилената защита над дисплея, ъглите на странично виждане са по-малки, но това не е особен проблем. По-важно е да отбележим, че яркостта на дисплея е достатъчно силна, че когато сме навън в слънчев ден, случващото се върху екрана да е достатъчно добре видимо.

 

 

И така стигаме до хардуера на Umidigi Bison Pro, който е достатъчно добре би се справил с всички задачи, които може да му постави един средностатистически потребител. включително и с игра на по-тежки игри. За последното допринася факта, че стоящият в основата на хардуера централен процесор се определя от производителя му MediaTek като геймърски.

Става дума за 8-ядреният Helio G80. Изграден по 12nm технология, той съчетава две групи ядра. Две от тях са с Cortex-A75 архитектура и с тактова честота 2GHz. Те са постоянно активни и се грижат за извършването на всички стандартни задачи, като браузване, разговори, разглеждане на снимки или писане на съобщения. Едва когато имате нужда от повече мощност, каквато се изисква например при играта на игри, процесорът активира и останалите си шест Cortex-A55 ядра, чиято тактова честота е 1.8GHz.

 

 

Както и друг път сме казвали, това деление се прави с цел максимално добро разпределение консумацията на енергия при смартфоните. В тази насока Umidigi са работили и когато са избирали да интегрират в Bison Pro двуканална LPDDR4X RAM памет. Тя в сравнение с по-масово разпространената в този клас LPDDR3 памет е с 54% по-енергоефективна, а освен това е и с 35% по-висока пикова мощност.

Вариантите за RAM памет са с два обема - 4GB и 8GB, като справка в официалния сайт на вносителя на Umidigi в България - Smartfonix.com показва, че разликата в цената на двата варианта на смартфона не е съществена. Така че ако ще използвате Bison Pro за игра на игри, то определено бихме ви препоръчали да си вземете варианта с 8GB RAM. Вградената памет и при двата варианта е с един и същи обем - 128GB, като той може да се увеличи с до още 256GB посредством microSD карта памет.

 

 

Независимо от достъпната му цена, по време на тестовете си останахме доволни от хардуера на Umidigi Bison Pro. Смартфона се справи с всички задачи, които му поставихме - мултитаскинг, Benchmark и графични тестове, игра на игри. За добрата работа на хардуера обаче, съществено допринася една екстра, с която не разполага всеки смартфон.

Става дума за специалното 4-слойно водно охлаждане от второ поколение. В сравнение с първото поколение на технологията, при Liquid Cooling System 2.0, по данни на производителя охлаждането е двойно по-ефективно.

 

 

Операционната система под която работи Umidigi Bison Pro е актуалният Android 11, като в него типично за един брониран смартфон, предназначен за хора с екстремен начин на живот, са добавени някои полезни допълнителни функции. Част от които ви показахме вече, когато разглеждахме периферията на устройството.

Смартфонът разполага с NFC чип, който позволява бързо безжично свързване с други устройства и безконтактни разплащания. Нещо интересно - с тази технология дори можете да активирате закупените си за билети и карти за градски транспорт в някои големи градове в България. Не можем да не отдадем заслуженото и на навигационната система на Bison Pro, която прави връзка със сателитите GPS, Glonass и Galileo. Теста ни показва, че позиционирането е прецизно и при тракинг на маршрут има съвсем малко отклонение в сравнение с професионална навигационна система Garmin.

 

 

Батерията която дава енергия на всичко изброено до тук в ревюто ни е Li-Po акумулатор с 5000mAh заряд. Във времето в което тествахме смартфона, тя ни беше достатъчна за между 2 и 3 дни комбинирана експлоатация с едно зареждане. Самото зареждане става посредством бързото зарядното, което идва в комплект със смартфона. То поддържа 5V/2A, 9V/2А и 12V/1.5A. Тоест максималната изходна мощност е 18W. Как пресмятаме това, можете да разберете в нашето подробно видео “Какво представлява бързото зарядно и безопасно ли е да зареждаме с него всеки смартфон”. За едно пълно зареждане на батерията на устойчивият на външни влияния смартфона на Umidigi са нужди около 3.5 часа.

На камерата на Bison Pro си заслужава да се отдели повече внимание, защото независимо, че това е брониран смартфон, той може да се похвали със завидно добро качество на снимане и множество различни функционалности на камерите. По тази причина очаквайте отделно фотографско ревю, в което ще отговорим нагледно, посредством снимки и видео, не само на въпроса “Как снима Umidigi Bison Pro”. Във въпросното видео ще видите още, как снимат камерите на другите два “бизона” в защитеното семейство на Umidigi - стандартният Bison и Bison GT.