Първата информация за смартфона, намираме  в официалният японски канал на Xperia – sonyxperiajp. Тъй като сме почти сигурно, че са единици тези от вас, които знаят японски, ще преведем, че зад йероглифите в заглави, които виждате на снимката "プロモーションムービー", стои "Промоционален филм". Не си мислете, че ние знаем – просто Google Translate ни помогна. Под видеото има линк, който ни отвежда на страницата на компанията, където са снимките и подробна информация за модела.

 

 

Интересно е да отбележим, че не виждаме това видео за първи път. Почти същото японците публикуваха още в началото на Октомври 2019 година, но за модела Sony Xperia 8. С тази разлика, че в него цветовите разновидности са други, иначе дизайнът на смартфона е абсолютно същият.

Но първообразът на този дизайн всъщност не идва от Xperia 8, а още по-стар. За първи път го видяхме през Февруари 2019 година, когато Sony показаха за първи път моделите Xperia 10 и Xperia 10 Plus. Те впрочем вече имат наследник в лицето на Sony Xperia 10 II, но при него дизайнът е доста по-различен.

 

 

Оказва се, че Sony Xperia 8 Lite е почти пълно копие на Sony Xperia 10. Има две разлики. Едната е очевидна – някои от цветовите разновидности. А върху другата ще акцентираме след малко. Първо ще отбележим приликите, които освен в дизайна са и в техническите характеристики.

Смартфонът има 6" IPS дисплей с FHD+ резолюция 2520х1080 Пиксела. Респективно съотношението на страните е 21:9, като зрителната площ е пълна, защото селфи камерата се намира извън дисплея, а е в рамката над него.

В основата на хардуера стои 14nm процесор Qualcomm Snapdragon 630, при който има 8 ядра с Cortex-A53 архитектура и 2.2GHz тактова честота. Партниращият графичен процесор е Adreno 508, а оперативната RAM памет - 4GB. Тук ще отбележим, че а някои пазари, Xperia 10 се предлагаше и във вариант с 3GB RAM. Иначе сториджът тук е абсолютно същият както при първообраза - 64GB, с възможност за увеличаване на обема чрез хибриден слот за microSD карта памет.

Енергия смартфонът черпи от Li-Ion батерия с 2870mAh заряд, като в комплект с него върви и бързо 18W зарядно, което поддържа технологията Quick Charge 3.0

Разликата на Xperia 8 Lite спрямо Xperia 10 е при камерите или по-конкретно при основните камери, защото предната селфи камера е една и съща - 8MP с апертура f/2.0.

 

 

За разлика от Xperia 10, където основните сензори върху гърба на смартфона бяха с 13MP и 5MP, съответно с апертура f/2.0 и f/2.4, при Xperia 8 Lite, камерите са с по-добри. Те са съответно 12MP със светлосила f/1.8, което позволява да се правят по-качествени снимки при по-слаба осветеност и 8MP с f/2.4. Като камерата има и 2х оптично приближаване.

Стартът на продажбите на Sony Xperia 8 Lite е планиран за 1 Септември, като цената му ще бъде 29800 японски Йени, което се равнява на 464 лева. Sony дори вече предлагат кейс за Xperia 8 Lite, който носи името "Style Cover View(SCVJ20)"

 

Още от Digital.bg: Кой смартфон е по-здрав - Samsung Galaxy Note 20 Ultra или Apple iPhone 11 Pro Max (Видео)

 

Музика: Bensound.com