Вижте още: Oukitel C15 Pro - Twilight смартфон с Waterdrop notch дисплей и ниска цена

 

Вече познавате добре смартфона в ръката ми, характерният му градиентен Twilight цвят със сигурност го издаде. Oukitel C15 Pro е един от най-красивите бюджетни смартфони, които сме тествали в последно време. Но не само красотата и ниската цена са характерни за това устройство, C15 Pro е направен от Okitel по случай 4-годишнината от създаването на компанията и предлага в замяна на парите, които ще дадете за него, много повече отколкото сте очаквали.

Например дисплеят е трендов Woterdrop Notch, със съвсем малка извивка, в която е поместена камерата.  В двете страни от нея получавате бърза информация за всичко случващо се със смартфона, а когато гледате видео или снимки, те се разтягат до края на екрана. Самият той е достатъчно голям за пълноценно забавление, но не прекалено, че да не е удобен за работа с една ръка. За това разбира се допринася до голяма степен и намалената рамка около дисплея. То е с диагоналът от 6.088", като нестандартният размер се дължи на заобляните ъгли.

 

Без тях, дисплеят би бил 6.1", ако умножаваме дългата по късата страна. Споменавайки ги, ще отбележим, че съотношението на страните тук е 19.2:9. Дисплеят с извито в краищата 2.5D Asahi стъкло и така при плъзгане на пръст от ъглите навътре, не се усеща неприятен ръб.

 

За по-малко запознатите - Asahi Glass е японска компания, която работи под шапката на концерна Mitsubishi и е зад гърба на много интересни проекти, включително и Dragontrail, който се превърна в много добра алтернатива на Gorilla Glass.

 

След това кратко отклонение, нека продължим обзора на Oukitel C15 Pro и спрем поглед на неговият хардуер. В основата му стои най-бързите 4-ядрен процесор на Mediatek, който днес можем да намерим на пазара. MT6761 или по-известен като Helio A22 е с ARM Cortex-A53 архитектура и тактова честота достигаща до 2GHz. Това CPU е бързо колкото далеч по-скъпият и 8-ядрен Mediatek Helio P22 MT6762.

 

При Helio A22 партнира GPU IMG PowerVR GE6320, което е с над 70% по-бързо от преките си конкуренти в този клас. RAM паметта пък е 2GB LPDDR3. Общите ни впечатления от хардуера са добри – телефонът работи бързо и безпроблемно. Леки средно тежки натоварвания за него не представляват абсолютно никакъв проблем.  Интересно е да отбележим, че на телефона могат да се играят дори по-тежки игри като Asphalt 9 и PUBG Mobile. Единственото условие е да намалите графичните настройки до ниски, така ще имате постоянен FPS около и над 20. При тежки натоварвания като това, телефонът не повишава температурата си - измерваме максимум 34°C, което е много добър резултат.

 

Интересно е да отбележим, че освен C15 Pro, споменатата  хардуерна конфигурация използва още далеч по-скъпият Huawei Y6 2019, който ви показахме във видео ревю неотдавна. Това поредното доказателство, че юбилейният Oukitel ни дава повече в замяна на по-малко. Това важи с пълна сила и за софтуера.

 

Операционната система на телефона е последният Android 9 Pie, в чийто интерфейс са премахнати всички излишни и утежняващи работата неща, а са добавени полезни екстри като фенерче, хотспот , чистене на кеша или жестови Gesture функции. Adobe Captivate пък е много полезна функция, която ви позволява да записвате директно видео със случващото се върху дисплея и да говорите успоредно с това, обяснявайки какво правите, защото по това време е активен и микрофонът на телефона.

 

 

Oukitel C15 Pro има двойна камера върху гърба си. Тя е 8MP+2MP и ви позволява да правите снимки с "Ефект Боке". В настройки имате различни филтри и настройки на кадъра, както и HDR за изравняване на цветовете при снимки с неравномерна осветеност.

 

 

Ако се чувствате уверени във фотографските си възможности или прости искате да експериментирате, можете да активирате Pro режима, в който всички настройки са ръчни. Предната селфи камера е 5MP и има софтуерен разкрасяващ режим, който премахва дефекти по кожата на сниманото лице и го прави чертите му по-меки и изразителни.

 

Вградените в телефона 16GB памет са достатъчна за стандартна работа,  но ако ще снимате повечко, можете да добавите до още 512GB посредством microSD, като това няма да се случи за сметка на едната от двете SIM карти. За безжичната връзка с други устройства се грижи Bluetooth 5.0.

 

Oukitel C15 Pro има Li-Po батерия с 3200mAh заряд. По време на тестовете ни, смартфонът издържа средно около 2 дни в зависимост от натоварването. За едно пълно зареждане пък са ви нужни малко над 3 часа.