Вижте още: Новият флагман смартфон Nokia 9 PureView - Дизайн, цена и протекция
 

Това на екраните ви е един от най-разпознаваемите смартфони които някога сме виждали. Ако погледнете гърба му, няма шанс да объркате – да това е Nokia 9 PureView с неговите общо 5 камери върху гърба. В първата част на видео ревюто което Digital.bg му посвети, разгледахме именно характерният дизайн на устройството, материалите от които е направено, размерите, нивото на протекция, периферията и някои специфични неща, които малко хора знаят.

В случай, че сте пропуснали да гледате въпросното видео, директен линк към него има над тази статия а сега е време да продължим напред с теста си. Следващият компонент на който ще обърнем внимание е дисплеят, той реално е и част от дизайна на смартфона.  Докато всички марки представят своите флагмани с класически и капковиден “Notch”, Nokia залагат на класическа форма на дисплея. Той е с 5.99"диагонал, съотношение на страните 18:9 и резолюция 2880х1440 пиксела. Питате се, защо цифрата на диагонала не е кръгла - отговорът се крие в тези малки извивки в ъглите. По същата причина и плътността на пикселите за 1“ е малко по-голяма в сравнение със стандартен 6“ дисплей с тази резолюция – 538ppi с 0.0473мм размер на всеки от пикселите.

 

Дисплеят е P-OLED и HDR10 и има изключително добро цветопредаване и висока яркост. Измерваме средно 660 cd/m² с равномерно разпределение, достигащо 92% от общата зрителна площ. Тоест няма ясно изразени по-тъмни и по-светли зони, които да дразнят очите ви. Високата яркост пък ви позволява добра видимост при работа навън в слънчеви дни. Като база за сравнение яркостта при Apple iPhone Xs Max е с около 15% по-ниска.  В същото време на тъмно, минималната яркост на дисплея е едва 3 cd/m². Това от своя страна също води до намаляване умората в очите след продължителна работа. Освен това можете да активирате от менюто с настройки режима “night light”, с който дисплеят става по-жълтеникав, но щадящ очите ви.

 

По корпуса на телефона, няма да намерите видимо място в което да стои Fengerprint сензор. При 9 PureView, Nokia са го интегрирали в долната част на самият дисплей. Технологията на пръстовият отпечатък е оптична – подобна използват и флагманите на Huawei. Преимуществото на тази технология е, че ви позволява да поставите протектор на дисплея си, независимо, че има и Gorilla Glass 5 бронировка. Казваме това, защото ултразвуковите сензори на Samsung Galaxy S10 имат проблем с поставянето на протектор. Те обаче работят когато пръстите ви са мокри, а оптичните не.

 

Nokia 9 PureView има Li-Po батерия с 3320 mAh заряд. По време на тестовете ни той се оказва достатъчен за около 2 дни комбинирана работа. Ако разбием времето за работа малко по-подробно, можем да кажем, че една пълна батерия ще ви е достатъчна за малко над 12 часа гледане на Full HD видео онлайн или цели 21 часа работа постоянна работа с телефона офлайн и с намалена до минимум яркост на дисплея.

 

 

Тези добри резултати се дължат до голяма степен и на удачно подбраният хардуер, в комбинация чист Android за операционна система. Тях ще разгледаме в отделно видео ревю, което предстои да публикуваме в Digital.bg.

В комплект с флагмана си, Nokia дават и специално бързо 18W заряднo. С него за един пълен заряд от 0 до 100% са ви нужни около 2 часа, а от 0 до 50% можете да заредите телефона за само 30 минути.