Вижте още: Nokia 8.1 в България или Nokia X7 в Китай - Цена, дизайн и впечатления
 

 

Тези от вас които следят видео ревютата на Digital.bg сигурно вече са го разпознали. Това на екраните ви е Nokia 8.1 – един смартфон който определено заслужава вниманието ви, ако не искате да дадете куп пари за ново устройство, а в същото време искате да имате съвременен смартфон с добри технически параметри.

 

 

В първата част на това ревю спряхме поглед върху дизайна, използваните в корпуса материали и някои специфики на които малко хора обръщат внимание. Директен линк към това видео ще намерите над тази статия. А сега идва ред да продължим напред със следващата доза интересни неща около това устройство.

 

 

Дисплеят на Nokia 8.1 е значително по-голям от този на предшествениците си 8 и 8 Sirocco. Пред себе си имаме 6.18"които са предостатъчно голяма зрителна площ за пълноценно гледане на видео, игра на игри и браузинг в успоредни прозорци. Дисплеят е IPS LCD с FHD+ резолюция 2246х1080 пиксела които подсказват, че съотношението е нестандартно 19:9. Отличителен белег на дисплея на Nokia 8.1 е неговата "Notch" извивка горе.

 

 

За съжеление обаче, колкото и да се мъчите да направите извивките цветни, това към момента в който публикуваме видео ревюто не може да се случи. Питате се защо ли?! Отговорът е, че Nokia ще ви позволят това, но едва когато направите февруарският ъпдейт на софтуера...е да де, но вече е 7-ми Март и още такъв не е дошъл. Така, че извивките стоят черни и в тях можете да видите в бяло само определени известия и съпътстваща информация.

 

 

Но това е преходен недостатък който ще се отстрани с ъпдейта. По-важно е да се отбележи, че картината на дисплея е много добра, яркостта е доста над средно ниво - маркираме над 560cd/m² с цели 92% разпределение по цялата зрителна площ. За тези от вас на които цифрите не говорят нищо – с тази яркост дисплеят е добре видим, дори към него директно да е насочена светлина от лампа или слънчева навън, което разбира се не значи, че дисплеят няма отблясъци.

 

 

Равномерното разпределение пък ви гарантира, че при тъмни сцени няма да имате по ясно изразени по-светли и по-тъмни петна. Особено ще оценят това хората които играят игри на телефона си. Дисплеят има протекция, но Nokia не съобщават никакви подробности за нея.

 

 

Следващият компонент на който обръщаме внимание при избора на който да е смартфон е хардуерът. Nokia са марка която не прави компромиси в това отношение. Централният процесор е 8-ядрен Qualcomm Snapdragon 710. Интересното при това CPU е, че не само е е със същата DynamIQ архитектура както при Snapdragon 845, а също е 10nm и използва Kryo 360 ядра, които имаме и при флагмана. Ядрата са групирани в две групи – двойка Kryo 360 Gold на 2.2 GHz и шест Kryo 360 Silver на 1.7 GHz. Целта на разделението е ясна – по-добро КПД и консумация на електроенергия.

 

 

Характерното за този процесор е, че е създаден от Snapdragon, за да захранва основно висок клас смартфони на китайски брандове. Срещаме го например при Vivo Nex A и Oppo R17 Pro който е почти 2 пъти по-скъп от Nokia 8.1. При продукта на HMD Global партнират GPU Adreno 616 и 6GB RAM. Любопитен момент е, че моделът се продава в Китай под името Nokia X7, където RAM-та е увеличена до 6GB. Там има и версия със 128 GB, за останалия свят, включително и за България, Nokia 8.1 е с 64 GB сторидж. Това не трябва да ви притеснява, защото посредством четеца на microSD карти памет, можете да добавите до още 400 GB.

 

 

Общите ни впечатления от хардуера на Nokia 8.1 са доста добри, потвърждават го и резултатите от различни статистически тестове на които подлагаме устройството: 3DMark -2540 точки; AnTuTu v7 - близо 170 000; а в Geekbench и PCMark за Android - резултатите са над 6800 точки. При игрите, тестваме с Asphalt 9:Legends и кадрите в секунда на висока графика са постоянно около 30fps. Температурата която достига корпуса при силно натоварване като това е 45°C, което определяме за висок резултат. Той се дължи на факта, че в телефона няма толкова много метал, а и Nokia са целяли компактно тяло. Все пак профилът на 8.1 е дебел само 8мм.

 

 

Не можем да не отдадем заслуженото на Nokia и този път за избора на операционна система. Android вече не е новост за бранда, но си залужава всеки път да ги хвалим за това, че забравиха за Windows. Ориентирането в Android 9.0 Pie  Android One операционната система е много лесно и приятно. Казваме го така, защото наистина ако до този момент сте ползвали Nokia Lumia с Windows…преминавайки към Android, веднага ще разберете, какво сте изпускали до момента.

 

 

Nokia са известни със своите камери с Zeiss оптика. Такава има и при тестваният от нас смартфон, но как снима Nokia 8,1 ще разберете в отделно фотографско видео ревю, което предстои да публикуваме в Digital.bg