С този характерен и ефектен цвят, в комбинация с разположението на камерата върху гърба, няма шанс да не познаете смартфона в ръката ми, особено ако сте гледали първото видео ревю, което Digital.bg му посвети. Това е новият Nokia 7.2, който има всички предпоставки да се превърне в бестселър. А сега е време да продължим с техническата част от обзора ни.

 

 

Дисплеят на Nokia 7.2 несъмнено е сред хубавите черти на телефона. Той е IPS LCD с 6.3" диагонал. Достатъчно голям за работа и забавление. На него спокойно можете да гледате филм заедно с приятел, защото и ъглите на странично виждане са доста широки. Както и да погледнем дисплея, промяна в цветовете няма. Резолюцията е 2280х1080 пиксела, което ви гарантира доста добра детайлност и респективно намалена умора в очите след продължителна работа. Дисплеят на Nokia 7.2 е толкова качествен, че има шанс да се подведете, че пред себе си имате AMOLED. Тайната се крие там, че дисплеят поддържа HDR. Както и сами виждате, образите са много добра контрастност и детайл.

 

 

Дисплеят също така има PureDisplay функционалност, която оптимизира настройките спрямо съдържанието което гледате. Отчитаме наличието и на TrueTone, което означава, че при различна околна светлина той адаптира не само яркостта си, но също така цветовата температура и наситеността на цветовете. Независимо, че Nokia 7.2 е представител на средният ценови клас, той има и не лоша защита на дисплея – Corning Gorilla Glass 3. Така че можете да сте спокойни, че дисплея няма да се надраска, ако носите Нокията в джоба си заедно с монети или ключове.   

 

 

Разглеждайки хардуера на Nokia 7.2 ще отбележим, че в основата му стои процесор 2017г. Това е добре познатият ни Qualcomm SDM660 Snapdragon 660. Той е много надежден, бърз, безпроблемен и не на по-следно място по-евтин в сравнение с наследниците си, а при 7.2 Nokia са целяло колкото се може по-ниска и респективно привлекателна за потребителите цена на устройството, така че това оправдава избора им на по-стар централен процесор.

 

 

Това CPU е 14Нм, с 8-ядра, разделени на две 4-ки Kryo 260, съответно с 1.8GHz  и с 2.2GHz тактова честота. В комбинация с GPU Adreno 512 и цели 6GB RAM памет, процесорът работи отлично. Спокойно можете да играете почти всички актуални игри на висока графика, да работите с тежки програми или да отваряте огромно количество брауз прозорци в мултитасконг. По време на тестовете ни не се наложи нито веднъж да чистим кеша, защото телефонът работеше светкавично бързо. За това разбира се голяма заслуга има и софтуера.

 

 

Върху гърба на Nokia 7.2 се забелязва надпис Android One. Това е програма която Android разработват специално за някои свои партньори и най-общо казано представлява чиста операционна система, в която не са добавени излишни утежняващи функции. Разглеждайки менюто на Android 9.0 Pie OS-а, виждаме само гугълски приложения. Единственото изключение е камерата, на която ще обърнем внимание в отделно видео ревю.

 

 

Тук ще кажем няколко думи за батерията, която е Li-Po акумулатор с 3500mAh заряд. По време на тестовете ни той беше достатъчен за около 2 дни автономна работа. В комплект с телефона имате и бързо 10W зарядно, с което за един пълен заряд са ви нужни около 2.5 часа.

 

 

Най-приятната изненада е, че този телефон освен изключително красив и мощен е и сравнително евтин. Днес цена от около 650лв за смартфон с почти флагмански характеристики си е направо постижение. Nokia печелят палец нагоре от нас за този свой ход. Определено 7.2 има всички предпоставки да се превърне в бестселър. Вече споменахме каква е цената на Nokia 7.2 в свободна продажба. Намираме обаче на два от родните телекоми, като там при подписване на договор с тарифен план, цената спада още, достигайки 290лв в Теленор и 300лв във Виваком.