Вижте още: Nokia 4.2 - Бюджетен смартфон с ниска цена и премиум дизайн

 

Когато го виждате в ръката ми, нищо няма да ви подскаже, че държа смартфон, който е представител на нисък към среден ценови клас. Това е Nokia 4.2, който в първата част на това видео ревю успя да ни впечатли с дизайна и използваните в корпуса си материали.

 

Няма да ви преразказваме всичко което научихме, разгледахме и показахме там - директен линк към видеото има тук долу. Сега ще побързаме, за да продължим напред с техническата част, която със сигурност интересува всеки потребител, поставен пред избора на нов смартфон.

Нещото което буквално постоянно стои пред очите ви е дисплеят. Той е и пряката ви връзка с всичко случващо се в телефона. По-тази причина дисплеят трябва да е достатъчно голям, с висока резолюция, добра яркост и реални цветове. Дали Nokia 4.2 отговаря на всички тези изисквания...почти. Пред себе си имаме характерен капковиден Notch извит дисплей с IPS LCD матрица, 5.71" диагонал и съотношение на страните 19:9.

 

Разпознаваемата форма, в комбинация със заоблените краища на екрана са и причината за по-нестандартната големина. Така е и при резолюцията 1520х720 пиксела. Тук и ще маркираме първият минус на 4.2. При по-евтиният Nokia 3.2 тази резолюция не беше чак толкова лоша, но тук би ни се искало малко повече. Въпреки това детайлността на дисплея не е лоша, но когато го гледаме на разстояние под 30см, се забелязва пикселизация.

 

Също така можеше и рамката около дисплея да е малко по-тъничка. За сравнение, при по-евтиният Nokia 3.2, тя е видимо по-тънка. Иначе размерът на дисплея е достатъчно голям за работа и забавление. Цветовете са реалистични и погледнати под ъгъл нямат съществено изменение, а яркостта е достатъчно висока, че да работим с телефона спокойно навън, когато е слънчево. Дисплеят е извит в краищата 2.5D, но за протекция Nokia не съобщават.

 

В сравнение с Nokia 3.2, при 4.2 наблюдаваме сериозен ъпгрейд по отношение на хардуера. В основата му стои един от актуалните 8-ядрени процесори на Qualcomm. Това е 12nm Snapdragon 439, при който ядрата са разделени на 2 Cortex-A53 групи - съответно 2 ядра с честота 2GHz и 6 с 1.45GHz.

 

Знаете, че целта на това разделение е максимално добро КПД. При стандартна работа е активна само по-слабата група, а при нужда от повече мощност (при игри например), се активира и по-мощната група. Като така се пести енергия. Партниращият графичен процесор е Adreno 505, а RAM паметта 2GB или 3GB, в зависимост от това, дали телефонът ще е с 16GB или с 32GB сторидж.

 

Тук също ще отбележим, че Nokia можеха да се напънат малко и да ни предложат и вариант с 64G, но пък от друга страна SIM слотът не е хибриден и можем спокойно да си сложим допълнителна microSD памет, без да се лишаваме от едната си SIM карта.

 

Общите ни впечатления от хардуерната работа на Nokia 4.2 са добри. Телефонът работи бързо и дори когато го натоварихме по-сериозно, не започна да се бави или пък да грее прекалено много. Всички актуални игри вървят на него гладко с добър FPS, единствено при по-тежките заглавния ще трябва да промените настройките на графиката на средно ниво.

 

За гладката работа на телефона, до голяма степен допринася и добре подбраният от Nokia софтуер. При 4.2, той е поверен в ръцете на Android 9.0 Pie с интерфейс Android One. И друг път когато сме се сблюсквали в ревютата си с тази опростена операционна система сме ви казвали, че One е много практично нещо. В него е премахнато всичко излишно, като са добавени различни полезни неща, включително и ежемесечни актуализации, които не товарят телефона. Също така базово в менюто на телефона можете да намерите улесняващи приложения като...  Разплащания през Google Pay също не са проблем, защото телефонът има вграден NFC модул.

Интересно е да отбележим, че независимо от по-високият си клас Nokia 4.2, не е с толкова голям заряд на батерията, както при Nokia 3.2. Там бяхме впечатлени от 4000mAh, доколкото тук зарядът е само 3000mAh. Намалението обаче има и своето обяснение.

 

Nokia са избрали правилните хардуер и софтуер, а дисплеят е по-малък, със същата резолюция. В резултат по време на тестовете ни, смартфонът издържа средно около 2 дни с едно зареждане.

В комплект с телефона върви зарядно 5V/1A, което за съжаление не е като 10W бързо зарядно, което имаше при Nokia 3.2. Но и тук има логично обяснение - батерията е 1000mAh заряд по-малко и респективно се зарежда по-бързо, без да е нужно специално Fastcharge зарядно.