Вижте още видео ревюто: Nokia 3.2 - Смартфон с ниска цена, красив дизайн и добри параметри

 

Това е Nokia 3.2, един смартфон с ниска цена, който определено успя да ни спечели с красивият си дизайн, качествена сглобка и някои функционалности, с които не могатат да се похвалят дори някои в пъти по-скъпи смартфони. Тези и още много други изводи си направихме по време на тестовете в първата част на това видео ревю. Ако сте пропуснали да го гледате, директен линк към него има тук долу. А сега е време да продължим напред с обзора си.

Дисплеят на Nokia 3.2 може да бъде определен и като неизменна част от дизайна на телефона, защото го прави характерен, разпознаваем и в крак с тенденциите, които има в момента на пазара. Става дума за капковидниата „Notch“ извивка, която е съвсем малка – точно, колкото да побере предната селфи камера, над която е решетката на говорителя.

 

В пространството горе имате известия и пълна информация за случващото се в телефона. При браузинг зоната стои статично, но когато гледате снимки или пък видео в Youtube, ако разтегнете с два пръста видеото от то ще премине и върху пасивната зона на дисплея. Дисплеят е безрамков и стои доста ефектно.  Както се и предполага, съотношението на страните е по-нестандартно – 19:9. Реално обаче, ако премахнем Notch-а, пред нас е 18:9 дисплей. Резолюцията е 1520х720 пиксела, които водят до 269PPI плътност на изображението, с 0.0945мм размер на всеки от пикселите.

Това определено не е най-детайлният дисплей, който сме срещали при смартфон, но като цяло покрива нуждите на средностатистическите потребители, в това отношение. При работа от около 30см не забелязваме дразнеща и натоварваща очите пикселизация.  Яркостта на дисплея също е стандартна и е добре видим. При работа под директно слънце ще изпитвате леки затруднения с видимостта, но това е нормално за дисплей който не е AMOLED.

 

Следващият компонент на който обръщаме внимание при избора на нов смартфон е хардуерът. Както се и предполага предвид цената на 3.2, Nokia не са интегрирали тук нещо феноменално. По-скоро са заложили на нещо доказало се като здраво, надеждно и безпроблемно при експлоатация във времето. Qualcomm Snapdragon 429 е предназначен за смартфони от нисък и среден ценови клас и има не толкова лоши параметри.

 

Процесорът е 64-битов 12 nm FinFET, с Hexagon 536 DSP. Той има 4 ARM Cortex A53 ядра, с честота, достигаща 2GHz, Това CPU поддържа X6 LTE със скорост за пренос на мобилни данни 150 Mbps за сваляне и 75 Mbps за качване. При Nokia 3.2, партнират GPU Adreno 504, в комбинация с 2GB или 3GB RAM памет. Като цяло Nokia 3.2 работи доста добре. По време на тестовете ни с леки и средно тежки задачи, мултитаскинг и игри – не се сблъскахме с някакви съществени проблеми или забавяния. Телефонът също така не грее прекалено много, когато е натоварен сериозно.

 

 

За добрата работа на хардуера, до голяма степен спомага и правилно подбраният софтуер. При 3.2, Nokia са заложили на Android 9.0 Pie, с потребителски интерфейс  Android One. При него са премахнати всички ненужни приложения и допълнителен софтуер, като са добавени някои полезни леки функции и гарантирани месечни актуализации за сигурност, които забележете, не забавят телефона. След известно време пък можете да направите пълен мониторинг на начина си на работа със смартфона, като за целта използвате функцията “Дигитално благополучие” , която можете да откриете в „Настройки“. Информацията е разбита по дни, часове и дори минути.  

 

Батерията, която захранва всичко изброено до тук при Nokia 3.2 е Li-Ion акумулатор с цели 4000mAh заряд. Тук е интересно да отбележим, че телефонът има изкуствен интелект, който оптимизира работата на хардуера, за да пести енергия.

 

Адаптивната батерия си партнира с адаптивна яркост на дисплея и работа на процесора. Така телефонът сам се учи от навиците ви и на база това оптимизира работата и увеличава живота на батерията. По време на тестовете ни, Nokia 3.2 издържа около 2 с едно зареждане, като тенденцията е посредством изкуственият интелект, времето да се увеличи.

В комплект със смартфона имате бързо, но не супер бързо 10W. С него за един пълен заряд ще са ви нужни около 2 часа.