Вижте още видео ревюто: Nokia 2.3 - Красив смартфон с много качества и ниска цена

 

Това на екраните ви е Nokia 2.3, един смартфон който на първо място ни спечели с красивият дизайн с ефектни цветови разновидности. Те по никакъв начин не кореспондират със следващото нещо което ни впечатли – цената му. Тя е изключително достъпна и със сигурност за нея получаваме много повече от очакваното.

Всичко за дизайна, използваните в корпуса материали, периферната функционалност и някои специфики на корпуса – тях разгледахме в първата част на това видео ревю. Там обобщихме още и къде в България на каква цена се продава Nokia 2.3. За пропусналите, директен линк към видео ще намерите над тази стаатия. А сега идва ред да продължим напред с останалите интересни неща в смартфона  и по-конкретно техническите му параметри.

 

Ще започнем с дисплея, който е наистина голям - 6.2" са ви достатъчни за работа и забавление.Панелът е IPS с резолюция 1520х720 пиксела, което ви гарантира достатъчно добра детайлност. Съотношението на страните е 19:9 и респективно е удобно за гледане на видео и игра на игри.

 

 

Яркостта на дисплея е средно 490cd/m², което е много добър резултат за този ценови клас смартфони. По време на тестовете ни, дисплеят на Nokia 2.3 е добре видим дори когато сме с него навън и грее ярко слънце. Екстра, която ще отбележим задължително е наличието на Always-on display.

 

 

Като хардуер Nokia 3.2 не успява да ни изненада с 8-ядрен процесор, но пък тогава и цената на смартфона нямаше да е толкова атрактивна. Въпреки това обаче 4-ядрения  Mediatek MT6761, който Nokia са интегрирали тук е достатъчно качествен. Известен като Helio A22, той е изработен по 12nm технология и Cortex-A53 ядрата му работят с 2GHz тактова честота.

 

 

В комбинация с GPU PowerVR GE8320 и 2GB RAM памет телефонът работи прилично. Nokia 2.3 е подходящ за стандартни цели като браузване, социални мрежи, работа с леки програми и игри с по-ниски графични. Вградената в телефона памет е 32GB, като обемът може да се увели с до 128GB посредством четеца на microSD карти памет.  

 

 

Операционната система под която работи Nokia 2.3 е Android 9.0 Pie. Като цяло Android One интерфейсът на телефона е удобен за работа. По време на тестовете си не се сблъскахме с някакви особени неудобства, с изключение на едно.

 

 

Определено не ни допада е факта, че за да отключите телефона с цифров код, трябва да натиснете бутона за активираме, да слайднете нагоре, да въведете кода иии сега да натиснете потвърждение. Можеше да ни спестят последното действие, но уви. Скоро се очаква Nokia 2.3 да получи ъпдейт към Android 10, така че тайничко се надяваме там да го няма това усложнение.

 

 

Nokia 2.3 е първият смартфон от серия 2 на Nokia, който има на разположение двойна камера върху гърба си. Сензорите са основен  13 MP с апертура  f/2.2 и втори 2MP, който измерва дълбочината на кадъра при снимки с „Ефект Боке“. Във видеото над тази статоя ще видите няколко тестови снимки направени с различните режими на телефона. Там има и такава направена с предната селфи камера, която 5 MP с апертура  f/2.4.

 

 

Едно от големите достойнства на смартфона е огромният капацитет на батерията му. Li-Po акумулаторът с 4000mAh заряд гарантира между 2 и 3 дни комбинирана работа в зависимост от начина на употреба. В заключение ще кажем, че с 2.3 определено Nokia ни доказват, че могат да направят доста добър смартфон за малко пари.