Вижте още видео ревюто Nokia 1.4 - Смартфон с ниска цена и красив дизайн

 

Понякога ниската цена не е еквивалентна на ниско качество и нагледното доказателство за това твърдение стои в момента в ръката ми. Това е бюджетният Nokia 1.4, който Digital.bg започна да разглежда в първата част на това видео ревю.

 

 

В нея обърнахме внимание на дизайна на устройството, на окомплектовката на кутията в която идва, на периферната функционалност и на някои специфични компоненти на корпуса, върху които едва ли сами случайно бихте обърнали внимание.

За пропусналите да гледат видеото, директен линк сме приложили над тази статия. А сега е време да продължим напред с техническата част на обзора си. Защото въпреки, че е бюджетен, Nokia 1.4 има какво да ни покаже в това направление.

 

 

Ще започнем от дисплея, който е с достатъчно голяма зрителна площ от цели 6.51". Той е LCD с HD+ резолюция от 1600х720 пиксела. Тоест съотношението на страните му е 20:9. Дисплеят е с централно вградена в горната си част Waterdrop камера и е с извито в краищата 2.5D Panda стъклено покритие. Тестовете ни показват, че с такава големина дисплея е достатъчно удобен както за работа, така и за забавление. Яркостта му е достатъчно висока и е добре видим през деня.

В хардуерно отношение Nokia са заложили на четириядрен процесор Qualcomm QM215 Snapdragon 215. Въпреки малкото си ядра обаче, той по време на тестовете ни се справя много добре с всички задачи, които му поставяме. Сред тях са браузинг с множество едновременно отворени прозорци, гледане на видео, работа с различни програми и игра на по-леки игри.

 

 

Nokia предлагат 1.4 във варианти с 1GB, 2GB и 3GB оперативна памет и с 16GB, 32GB и 64GB сторидж, като в България е наличен средния вариант 2/32GB, който по-наша преценка е и най-удачен от всички, защото постига комбинация от най-атрактивна цена с достатъчно добър технически потенциал за базови цели. Ако искате да увеличите обема на паметта, това може да стане чрез microSD карта памет, като максимумът е 128GB.

 

 

По отношение на софтуер, Nokia също са действали адекватно, като са снабдили телефона си с оптимизираният за работа на по-слаби устройства Android 10 Go. Както и друг път сме казвали, работата с него е лесна смартфоните с по-слаб хардуер вървят значително по-добре от тези, които използват стандартен Android. От Nokia информират върху кутията на смартфона, че купувайки 1.4 имате гарантирани софтуерни ъпдейти за следващите 2 години. Тоест съвсем скоро можете да очаквате да получите Android 11 Go.

Върху гърба на Nokia 1.4 много ефектно разположени под една права са двете камери и светкавицата. Те са 8MP основна и 2MP спомагателна, която се използва за много близки Macro снимки. Това са тестови снимки, които направихме с тяхна помощ. Това пък е селфи, което реализирахме с предната, централно разположена над дисплея камера. Тя е 5MP и снима видео с максимално качество 720p.

 

 

Nokia 1.4 се захранва от Li-Po батерия с цели 4000mAh заряд. По време на тестовете ни, той се оказва достатъчен средно за около 3 дни комбинирана работа с едно зареждане. За разлика от много съвременни смартфони, при които такова липсва, при Nokia 1.4 има зарядно и то е стандартно micro USB 5V 1A.

В заключение можем да кажем, че ако търсите топ модел смартфон, с който да правите снимки със страхотно качество и да играете тежки игри с високи графични настройки, то ще е по-добре да се насочите към друг модел смартфон, като например Nokia X20, който ви показахме във видео ревю неотдавна. Ако обаче сте от средностатистическите потребители, които основно използват смартфона си за разговори, чат, социални мрежи и правене на снимки с качество достатъчно за публикуване в тях, като не искате в замяна на това да плащате висока цена, то Nokia 1.4 е едно от предложенията на които непременно трябва да обърнете внимание.

 

 

Тук идва и момента да отговорим на въпроса, който вероятно вече интересува повечето от вас. И той е - колко точно струва Nokia 1.4? В свободна продажба в България, смартфонът се предлага за около 190 лева. Nokia 1.4 обаче е наличен и в портфолиото и на трите родните телекома, където при подписване на договор с тарифен план, цената спада значително. Така в А1 цената стига до 30 лева, в Теленор е 20 лева, а при Виваком дори има тарифен план, с който цента за еднократно плащане достига само 1 лев.