Смартфонът в днешно време е заменил много други самостоятелни устройства, като например iPod-а, часовника с аларма, компактните камери. Както и GPS-а. С навигация и карти, вградени в почти всеки смартфон, вече няма нужда да си купуваме отделен GPS. Или може би има?

Дали наистина има смисъл да си купуваме GPS за автомобил или такъв за ръчно управление, а да не се доверяваме на този в телефона, нека видим какво мислят от MakeUseOf.

 

Навигацията за автомобили

Всеки модерен смартфон си има вградена навигация, която работи също толкова добре, колкото тази за автомобили. В някои случаи дори работи и по-бързо, защото може да се свързва с телефонните клетки и така да усилва GPS сигнала и да намира местоположението Ви по-бързо.

 

 

Смартфон навигация

Смартфоните вървят с предварително – инсталиран пакет от карти. Както Google, така и Apple разчитат главно на Интернет връзка, за да свалят карти щом въведете дестинацията си. Но ако се намирате на място с лоша връзка, не се притеснявайте, има начин да използвате навигация офлайн.

Тази година ще излезе обновена версия на Google Maps, която ще има добавени функции за офлайн навигация, докато Here Maps на Nokia вече предлага пълен комплект от световни карти за безплатно сваляне, подходящ за всички смартфон платформи.

Офлайн навигацията е за предпочитане, тъй като се грижи да можем да намерим пътя си дори в момента, в който влезем в тунел, въпреки, че заема памет от устройството ни. В HERE maps за карта на САЩ ни трябва повече от 4.5 GB , като всеки щат по отделно заема между 200 и 500 MB.

Това е едно от многото полета, в които специализираната навигацията печели. Много потребители няма да искат или да могат да отделят толкова много памет за карти от смартфон устройствата си. С навигацията за автомобили няма да имате този проблем, а тъй като много производители непрекъснато ги обновяват, Вашите карти винаги ще са актуални.

 

Лесно използване

Друго поле, на което печели специализираната навигация е това, че тя е проектирана специално за употреба в автомобил. Те идват със стойки и зарядни, (а ще трябва да ги купувате отделно за смартфона си), и имат колонки, които се чуват въпреки двигателя и трафика около Вас. Колонките на много смартфони не смогват с тази задача.

Ако и Вашият не смогва, алтернативен вариант е Bluetooth аудиото, ако уредбата на колата Ви го поддържа. В противен случай ще трябва да си вземете кабел или да свържете отделни колонки.

Преди сателитната навигация беше с интерфейс, специално изработен, за да може лесно да се борави с него, докато шофираме. В днешно време почти всички смартфони имат функцията за автомобил, а също така разполагат с голям екран с по-добра резолюция от тази на навигацията за автомобили.

Появата на приложенията Apple CarPlay и Android Auto само потвърждават необходимостта от смартфон в колата.

 

 

Трафик на живо и други функции

Освен тези, другите ползи на сателитната навигация не могат да се мерят с тези на смартфона. Безплатните приложения за Google, Apple и Nokia покриват всички базови функции, включително 3D маршрути, промяна на маршрута на живо, и различни точки на интерес (включително камери за контрол на скоростта).

В тези приложения са включени и други функции, като например информация за трафика на живо и актуалните цени на горивата. Но за тях се изисква Интернет връзка, така че, за да ги получите на сателитната си навигация така или иначе трябва да я свържете към смартфона си.

 

Ръчният GPS

Другият много разпространен вид GPS е ръчният. Най-често използван за туризъм, колоездене, геокешинг и много други видове спортове на открито. Той е проектиран по технологията на смартфоните. Но също така има силни страни, с които смартфона не може да се сравнява.

 

 

По-здрав и по-дълго издържащ

Ръчните GPS-и се използват за спортове на открито, във всякакво време, на всякакъв терен и най-важното – далеч от зарядно. Това дори не се доближава до комфортната зона на смартфоните.

Можете да поставите смартфона си в специален кейс, за да го защитава, също така можете да си купите външни зарядни, като например такова със соларен панел, но тези аксесоари доста увеличават цената на това да имате GPS.

От друга страна, ръчните GPS устройства са здрави, и с дълго издържаща батерия. Повечето от тях дори са водо и прахо-устойчиви и могат да Ви предоставят до 25 часа батерия. Също така са на батерии тип АА, така, че ако свършат, лесно се заменят. Ако Сте по средата на пътя, последното нещо, което ще искате е батерията на смартфона Ви да свърши.

 

Други функции

Ръчните GPS-и също включват функции, от които потребителите имат нужда, но не могат да разчитат за тях на смартфоните. Сред тях са компас и алтиметър. Също така екранът им е проектиран така, че лесно да се вижда на външна светлина, а бутоните позволяват използване на устройството дори с ръкавици.

iPhone, както и някои Android смартфони, като например Samsung Galaxy S6 имат вграден електронен компас, но по-старите смартфони не разполагат с този бонус.

 

Карти и софтуер

От друга страна, смартфоните разполагат с по-голям дисплей с по-висока резолюция, по-бърза работа и вградена камера.

Също така могат да ни предоставят по-голям набор от карти, противно на специализираната навигацията. При нея те заемат много от пространството ни за съхранение.

Някои GPS устройства, като например ViewRanger GPS, могат да споделят основна навигация и друга информация с Apple или Android Smartwatch, докато смартфона е на безопасно място в джоба Ви.

Иначе погледнато, главните функции присъстват и в двете устройства. Навигация, пътни точки и поддържане на GPX формат (форматът, в който са повечето GPS файлове) има и при смартфоните, и при специализираната навигация.

 

Да обобщим

Ако Сте тръгнали да се разхождате през града, за да разглеждате забележителности, напълно достатъчни ще са Ви Вашият смартфон с Интернет връзка и запазени карти офлайн и зарядно за всеки случай. Ако искате да отидете някъде с колата си, ще е най-подходяща специализираната навигация за автомобили, тъй като върви със зарядно, стойка и свален пакет от карти и няма да имате нужда от Интернет връзка. За планинарите и активните спортисти пък, предлагаме ръчния GPS, който разполага с допълнителни функции като компас и алтиметър, и дълго издържаща батерия, а също така не трябва да се притеснявате за вода и прах или Интернет връзка.