Вижте още: LG Q7 - смартфон с красив дизайн и ниска цена

 

Днес е все по-трудно да се намери бюджетен смартфон който да има параметри покриващи нуждите на средностатистическият потребител. Причините са две – потребителят започна да става все по-взискателен в критериите си, а и цените на смартфоните започнаха да растат стремглаво. Все пак обаче, все още има изключения и едно от тях се казва LG Q7.

Тези от вас които са гледали първата част на видео ревюто което Digital.bg му посвети, вече знаят, че дизайнът на устройството е доста интересен. Освен красив, той е конструиран така, че телефонът да бъде устойчив на мокрене и други влияния, защото има MIL-STD-810G протекция. Отбелязахме мултифункционалността на периферията и разбрахме, че Fingerprint сензорът е мултифункционален. Но да не ви преразказваме всичко – за тези които не са го гледали, директен линк към видеото има над тази статия. А сега е време да продължим напред със следващите интересни компоненти в LG Q7.

Дисплеят на телефона е с 5.5" диагонал, респективно е достатъчно голям според съвременните разбирания. Спокойно можете да играете игри или да гледате видео. За удоволствието при тях допринася и високата резолюция - 2160х1080 пиксела. Висока, защото в този ценови клас рядко се срещат IPS LCD дисплеи които имат 439ppi и 0.06хх размер на пиксела. В резултат от колкото и близко да гледаме дисплея, не забелязваме очертанията на пикселите, а това както знаем влияе добре и на умората в очите при продължителна работа. Споменатата резолюция подсказва и че съотношението на страните на дисплея е 18:9. Още един фактор който помага на дисплея на LG Q7 да получи нашата положителна оценка.

 

Със сигурност ви е интересно да разберете, дали е така и при хардуера. В основата му LG са интегрирали централен процесор който познаваме много добре. Това е 28nm Mediatek MT6750S при който общо 8-те ядра са разделени на 2 групи по 4 с Cortex-A53 архитектура. Едната група е с 1.5GHz тактова честота, а другата с 1GHz. Постоянно активна е само по-слабата, а едва когато имате нужда от повече мощност се активира по-мощната. Както се и досещате, това се прави с основна цел - пестене на енергия. Но за батерията ще си говорим малко по-късно. На споменатото CPU партнират GPU Mali-T860MP2 и 3GB RAM памет.

 

 

По време на тестовете си натоварихме смартфона подобаващо добре и не открихме наченки на забиване. С множество отворени брауз прозорци, няколко приложения и игри не забелязахме забавяне. При игрите – заглавия от ранга на Asphalt 8: Airborne ще вървят с около 25fps на средна графика, което е доста добър резултат, още повече за телефон който струва под 400лв. Тук е момента да кажем, че може да попаднете на модел който носи името LG Q7 Plus. Той е с малко повече RAM и с някои хардуерни подобрения, но при него цената е почти двойно по-висока. 

 

Така че на въпроса който вероятно си задавате, ще отговорим:  не, не си заслужава –по-добрият избор определено е LG Q7 който ви показваме тук. При него вградената памет е 32GB (наполовина спрямо Plus), но пък чрез microSD можете да добавите до още 128GB. Като няма да се лишите от една от двете Dual SIM карти. Операционната система под която работи телефона е Android 8.1 (Oreo). Ориентирането в менюто на телефона е лесно и както и сами виждате всичко е подредено интуитивно.

 

Софтуерът е добре оптимизиран и за работа с хардуера, дисплея и респективно батерията. LG Q7 има Li-Po акумулатор с 3000mAh заряд, който е достатъчен за около ден и половина до два с едно зареждане в зависимост от начина ви на експлоатация.  В комплект с телефона върви бързо 15W Pump Express+ зарядно.

 

LG Q7 има една камера върху гърба си. Тя е 13 MP с апертура  f/2.2 и 1.12µm размер на пиксела. Предната селфи камера е същата големина на пиксела, но с апертура  f/1.9 и 8 MP еквивалент. Две тестови снимки които направихме с камерите, можете да видите в текстовата статия под ревюто ни.