Неотдавна в Барселона се състоя едно от най-дългоочакваните световни технологични изложения. MWC 2019 бе домакин на стотици премиери, при смартфоните видяхме за първи път както скъпи флагмани, така и малко по-бюджетни предложения които са не по-малко интересни и в същото време с цена която могат да си позволят много повече хора. LG K40 е един от тези смартфони и Digital.bg има удоволствието не само да е първата българска медия, която ще ви запознае с модела отблизо, а и една от малкото в световен мащаб, която е имала възможността да го тества обстойно, преди да сподели впечатленията си със своите зрители.

 

 

Ако предварително не знаехме цената му, взимайки смартфона в ръка, никога нямаше да предположим, че е бюджетен модел. Материалите от които е направен K40 са качествени и с премиум излъчване. Гърбът е статичен и е направен от матиран поликарбон със синьо-зелен цвят който прелива и към хромираната периферна лайсна. Лицето е изцяло черно с тънка пластмасова рамка. Заради заоблената си странична част и дебелият само 8мм профил, телефонът е удобен за държане в ръка.

 

 

Теглото също по-ниско от това на останалите конкурентни модели със сходен размер на дисплея. Още когато видяхме първото демо видео на модела в LG Mobile Global, разбрахме, че K40 е "Durability Sassed US Military Standard tests". След като тествахме телефона вече няколко дни, спокойно можем да кажем, че сглобката на отделните му елементи е доста добра и че корпусът на телефона има по-специална защита от обикновено. LG K40 е устойчив на висока и ниска температура, влажност, термо шок, вибрация и удар.

 

 

Периферията на LG K40 е максимално изчистена, но и нестандартна. В дясно е само бутонът за активиране, а в ляво са курсорът за звука и директен бутон за извикване на Google Assistant. Под тях е скрит слот в който можете да поставите допълнителна карта памет и една nano SIM. Моделът има и Dual-Sim вариант. Долу са  micro USB порта за зареждане, 3.5мм аудио жак (екстра която в наши дни ценим значително) и решетката на високоговорителя. Той е един, но звукът от него е доста силен и има DTS:X 3D софтуерен Surraund Sound. В настройки, можете да правите подробна настройка чрез дигитален еквалайзер.

 

 

Саунд тест от който ще добиете реална представа за силата и качеството на звука можете да намерите във видеото над тази статия. Там има и звук записан с двата микрофона – горе и долу. Идеята на втория е да изолира заобикалящите ни шумове в шумна среда. Така и при разговор, събеседникът ни, ни чува отчетливо. Въпреки ниската си цена, LG K40 има Fingerprint сензор който се намира непосредствено под камерата върху гърба. Тук чисто дизайнерски можем да похвалим LG, че нито камерата стъчи прекалено много извън общата равнина, нито сензорът е с неприятен ръб. Тестът ни с 10 последователни опита за отключване пък показва, че Fingerprint работи бързо и е достатъчно надежден.

 

 

Цената на LG K40 се очаква да бъде в диапазона до 400лв, но познавайки добре пазара на смартфони, можем да кажем, че има много голяма вероятност скоро LG K40 да се появи в портфолиото на някои от родните телекоми, като талка при подписване на договор, цената спада значително.

 

 

Това разбира се не е всичко което можем да ви разкажем за този интересен бюджетен смартфон. Във втората част на това видео ревю ви очакват още интересни впечатления от първо лице.