Купи Lenovo Vibe C2 K10A40

 

За разлика от автомобилите, при които имаме Немски, Френски, Италиански, Японски, Американски, Руски и изобщо от всички краища на света, при смартфоните нещата стоят другояче. Познавайки добре пазара на тези мобилни устройства ние знаем, че с малки изключения, цялото производство идва от Южно Корейски и Китайски марки. Като факт – ако при колите всеки предпочита европейското и японското, тук китайското е конкурентоспособно и печели доста сериозни позиции, включително и на българския пазар.

 

 

Поредното доказателство на това твърдение Lenovo C2, смартфон от ниският ценови клас, който обаче има всички предпоставки да се конкурира с някои устройства дори от среден клас. Първото нещо което ни прави впечатление е дизайна му – ефектен, изчистен и универсален. Такива са и цветовите варианти в които можем да го срещнем на пазара – бял и черен. Задният капак е направен от матирана софт тъч пластика, която е не само приятна на допир, но още намалява опасността от приплъзване водещо до неволни изпускания.

 

 

Като цяло, заради заоблените си форми и профила от 8.6мм, телефонът е удобен за държане в ръка. В ниският ценови клас сме свикнали смартфоните да са изцяло пластмасови. Този обаче ни изненадва приятно с метална рамка, която няма да се обели след не много време, както пластмасите с огледално покритие от боя.

 

Дисплей

Дисплеят е с 5" диагонал - универсален размер, който и друг път сме казвали. че е удобен за работа както за жени, така и за мъже. На него можете да гледате видео, да браузвате в интернет и да играете игри, като в същото време тялото на телефона не е прекалено голямо и C2 може да се побере без затруднения в джоба ви. Технологията на дисплея е IPS, а резолюцията 1280х720 пиксела.

 

 

Тоест, телефонът има съвсем базови характеристики - но въпреки това, както и сами можете да се убедите от кадрите на екраните си, образът му не е никак лош. При работа под директна слънчева светлина на открито се появяват отблясъци, но пък за сметка на това ъглите на странично виждане са сравнително високи – тоест без проблем можете да покажете на приятелите си какво сте заснели при разходката в планината предния ден.

 

Камера

Тук е момента да кажем няколко думи за камерите. Основната от тях е с размер на сензора 1/4" и снима с 8MP качество. Благодарение на автоматичният и насочващият фокус кадрите стават добри и ще ви е много трудно да ги размажете случайно.

 

 

При снимки на открито можем да кажем, че телефона се справя много добре, едва когато околната светлина е по-слаба се появяват шумове, които влошават качеството. Но това е типично и съвсем очаквано за този клас устройство. Единичният LED диод на светкавицата има диапазон на качествено осветяване от около 2 метра. Ако решите да снимате видео, то максималното качество което ще да постигнете е 720p. За видео разговори, предната камера предоставя същото качество. Тя е 5MP и има различни настройки с които можете да персонализирате селфитата си преди да ги споделите с приятели в социалните мрежи.

 

Хардуер

От хардуера на Lenovo C2 не трябва да очаквате чудеса, имайки предвид ценовият му клас, но въпреки това браво на Lenovo за избора на CPU, защото 4-ядреният Mediatek MT6735P е много удачно решение. С 1GHz тактова честота, 1GB RAM и партниращ графичен процесор Mali-T720MP2, той се справя много добре.

 

 

Няма проблеми с леки и средно тежки задачи които му поставихме, а в същото време не консумира прекалено много електроенергия, защото 2750 mAh Li-Ion акумулатор се оказват достатъчни за почти 2 дни комбинирана работа, което си е успех. Имайте предвид, че неотдавна тествахме флагмана на HTC - 10, който издържа по-малко от ден, а струва 1300лв.

 

Цена

Тук е момента да кажем и колко всъщност бюджетен е бюджетният Lenovo C2. В свободна продажба, той се предлага в България за около 280лв.