Вижте още видео ревюто: Huawei Y7 (2019) - Червен смартфон с фешън визия и ниска цена

 

Това е Huawei Y7 (2019) – в красивият и запомнящ се цвят Coral Red. Въпреки, че изглежда премиум, това е смартфон, който можете да си купите за няколко пъти по-малко пари от един фалгман, а оказва се, че  Y7 (2019) е не само красив, но и изненадващо технологичен.

 

В първата част на видео ревюто, което Digital.bg му посвети, разгледахме всичко видимо за очите и го съпоставихме с това при конкурентни и предишни модели. Направихме същото с размерите и обърнахме внимание на някои по-специфични технически функционалности, на които малко хора обръщат внимание а са доста важни и интересни.

 

Но да не ви преразказваме всичко, ако някой е пропуснал да гледа видеото, риректен лиунк към него има тук долу. А сега е време да преминем към техническата част...това на което всеки по-грамотен потребител обръща внимание при избора на бъдещият си нов смартфон.  Дисплеят реално е връзката между вас и телефона ви, защото е постоянно пред очите ви и показва това което се случва в него.

 

При Y7 (2019) имаме на разположени зрителна площ от цели 6.26". Предостатъчно за гледане на видео от няколко човека едновременно, още повече, че ъглите на странично виждане са доста високи и отклоняването от реалният цвят е съвсем минимално. В този ред на мисли, цветовете на IPS дисплея покриват почти напълно SRGB цветовата гама, независимо от ниският ценови клас на Y7 (2019). При дисплея единственото нещо което подсказва, че смартфонът е бюджетен е резолюцията му. Въпреки, че тя е 1520х720 пиксела, детайлността на дисплея при работа от стандартно разстояние е добра. Чак когато погледнете на раздтояние под 20см от екрана, ще забележите очертанията на пикселите, но реално никой не работи на под 30см, така че не място за притеснение няма.

 

 

Също както всички други представители на новата Y-серия на Huawei и седмицата е с Waterdrop Notch дисплей, който прави телефона модерен и разпознаваем. В тези две симетрични части виждате известия за всичко, което се случва в телефона, а когато гледате видео или снимки, образът се разтяга до всеки от краищата на дисплея със съотношение на страните 19:9. Дисплеят е безрамков, което създава прави работата с него още по-приятна, защото изглежда дишащ и нищо не задържа изображението, а то се рее във въздуха. Яркостта на дисплея е доста висока, измерваме средно 550cd/m² с 95% разпределение по цялата зрителна площ. Това води до две положителни неща - дисплеят е достатъчно добре видим, дори когато сме навън и грее ярко слънце, а на тъмно не се забелязват по-светли и по-тъмни зони, които иначе дразнят очите при повечето представители на по-ниският ценови  клас при смартфоните.

 

При флагман моделите на Huawei, централните процесори са собствена разработка на китайският технологичен гигант, a при Y-серията CPU-то е дело на Qualcomm. Това в никакъв случай не значи, че процесорите са бавни или лоши. В конкретният случай при Y7 (2019) е интегриран 14-нанометровият Snapdragon 450. Той е 8-ясрен Cortex-A53 с тактова честота достигаща 1.8GHz. Същият използват разновидностите на Honor 7C, Motorola Moto G6, Samsung Galaxy A9, модели на Oppo и таблети на Lenovo. Почти всички те обаче да по-скъпи от тестваният днес Huawei Y7, което подсказва, че процесорът е добър.

 

Това се потвърждава от проведените от нас тестове. Благодарение на партниращите GPU Adreno 506 и 3GB RAM памет, телефонът се справя отлично с всички средно тежки задачи, които му поставихме. По-тежките игри също не са проблем, единствено при тези с много високи графични изисквания, трябва да намалите малко графиката от настройки. Например Dead Trigger 2 върви с постоянен FPS около 50. В момент на тежко натоварване като това, корпусът на телефона не се нагрява прекалено много, Измерваме средно 35°C, което е напълно в норма.

 Очевидно хардуерът е добре балансиран, но важен фактор е и добре подбраният софтуер. При Huawei Y7 (2019), той е поверен в ръцете на операционна система Android 8.1 Oreo, с потребителски интерфейс EMUI 8.2. Ето и някои от интересните функции, които забелязваме в менюто на телефона.

Батерията, която захранва новият Y7 е сред големите му преимущества в пряк и в преносен смисъл. Тук вътре се крие Li-Ion акумулатор с 4000mAh заряд, който му е достатъчен за между 2 и 3 дни комбинирана експлоатация, в зависимост от употребата. Освен това батерията има AI технология за пестене на енергия, а зарядното, което върви в комплект с телефона е бързо 5V/2A.