Вижте още видео ревюто: Huawei Y6s - Красив смартфон с ниска цена

 

Това на екраните ви е красивата синя версия на Huawei Y6s. Въпреки, че е бюджетен, този смартфон има доста преимущества пред далеч по-скъпи свои конкуренти. Част от тях разгледахме в първата част на това видео ревю. За да не ви преразказваме какво показахме там, за пропусналите видеото – директен линк има тук долу. А сега е време да продължим с обзора си.

 

Следващият компонент на който ще обърнем внимание тук е хардуерът. При споменатият в първата част на ревюто ни Huawei Y6 (2019) имаме едва 4-ядрен процесор с 2GB RAM памет, доколкото при Huawei Y6s хардуерът е значително по-сериозен. Имайте го предвид при избора на бъдещото си устройство. В основата стои 8-ядрен 12nm централен процесор Mediatek MT6765. По-известен като Helio P35, той е доста популярен и се използва от редица други, включително и по-скъпи смартфони.

 

Процесорът освен мощен се слави и като енергоспестяващ, защото ядрата му са разделени в 2 Cortex-A53 групи с по 4 ядра. Съответно с 2.3GHz и 1.8GHz тактова честота. Целта на разделението е при по базови задачи като разговори, браузване или месинджър да работи само по-слабата група. Едва когато правите нещо по-сериозно, като например да играете игри, се активира и втората 4-ка ядра. Така потреблението на енергия спада значително. При Huawei Y6s партнират графичен процесор PowerVR GE8320 и цели 3GB RAM памет. Общите ни впечатления от хардуерната работа на смартфона са много добри. По време на тестовете ни не се сблъскахме с някакви проблеми, наченки на забиване или дори забавяне.

 

Дори тежки игри вървят безпроблемно. Единственото изискване е при тези с по-големи изисквания да намалите от настройки графиката до средно или ниско ниво, за да вървят идеално гладко. При големи натоварвания ще отбележим, че корпуса на телефона не грее прекалено много, независимо, че не е от стъкло или метал.

 

Вградената в смартфона памет е 32GB, като тук ще отбележим, че Huawei са интегрирали специална EROFS технологията която автоматично компресира по-големите файловете в размер до 2GB, за да се пести място. Ако все пак тези 32GB не са ви достатъчни, посредством microSD карта памет, можете да добавите до още 512GB.

 

Huawei Y6s се управлява от операционна система Android 9.0 Pie, в която по традиция за Huawei е интегриран потребителският им интерфейс EMUI 9.1. Разглеждайки менюто с настройки и функции ще отбележим, че то е подредено много интуитивно и в него няма нищо излишно, като в същото време имаме редица полезни неща. Например още от падащото меню, намираме бързи връзки към режим за ултра пестене на енергия, създаване на хотспот за споделяне на интернет и Screen Recorder, който ви позволява да снимате видео със случващото се върху екрана на телефона. В подроните настройки имате възможност за мониторинг на приложения и почистване на кеша. Имате и Motion Control, който ви дава достъп до бързи бързи команди, чрез работа с тъчскрин дисплея. Например плъзгайки 3 пръста по екрана да правите скрийншот, вдигайки телефона автоматично да го събуждате, а обръщайки го с лице към масата при входящо обаждане - да го отказвате.

 

Huawei ви дават и една много удобна функция, която сме ви показвали при флагманите на бранда. Тя премахва виртуалните контролни бутони в долната част на дисплея и ви позволява да използвате цялата му зрителна площ. Всички функции, които иначе изпълнявате с тях се вършат чрез специфични движения по дисплея. Слайд на вътре за връщане назад, нагоре за връщане към началният екран, а нагоре с продължително задържане, за използване на мултитаскинг.

 

Върху гърба си Y6s има една камера с 13MP еквивалент. По впечатляващи в случая са не броя на мегапикселите, колкото  светлосилата, която тук е f/1.8. Същата имат редица топ флагмани, включително и iPhone 11 Pro, който струва 10 пъти повече от Huawei Y6s. Тези цифри означават, че можете да снимате без проблем при ограничена околна светлина, без да включвате светкавица. Ето няколко тестови снимки, които ще ви покажат за какво говорим. Камерата има възможност да добавя Location Tag с точното местонахождение, където е била направена снимката. В режимите имате базови - Photo, Video с Full HD качество, HDR, Panorama и Pro, който ви позволява ръчно да настроите всеки кадър, преди да го заснемете.

 

Както при основната, така и при предната селфи камера, можете да се възползвате и от режима Beauty. Той ретушира кожата на лицето в кадър. Фронталната камера е 8MP и има на разположение софтуерна светкавица, която ползва дисплея за осветяване на лицето ви.

 

Huawei Y6s се захранва от Li-Po батерия с 3020mAh заряд. По време на тестовете ни, те се оказват достатъчни за около 2 дни комбинирана работа с едно зареждане.

 

Цена

Е вече познавате добре Huawei Y6s, сега идва ред да ви кажем и колко точно струва този смартфон. В свободна продажба в България, той се предлага за около 270лв. От родните телекоми, намерихме телефона в портфолиото на Теленор, където при подписване на двугодишен договор с най-скъп тарифен план, цената спада до 120лв.