Вижте още: Huawei Y5 2019 - Кожен смартфон с много ниска цена

 

Често ли виждате кожен смартфон? Със сигурност отговорът ви е отрицателен, а вниманието рязко се насочи към смартфона в ръката ми. Това е новият Huawei Y5 2019, който наравно със стандартният поликарбонов корпус се предлага и в две faux-leather версии с ефектен шев по периферията.

 

В първата част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на този луксозен смартфон, спряхме поглед именно върху дизайна и използваните материали. Разбрахме какви са размерите на устройството, достатъчно функционална ли е периферията му и за финал, останахме изключително приятно изненадани, че целият този лукс се предлага от китайците на доста ниска цена, която може да си позволи почти всеки. За тези от вас, които са пропуснали да гледат въпросното видео ревю, директен линк сме приложили над тази статия. А сега ще продължим напред с техническата част, която много от вас очакват с нетърпение.

 

Dewdrop дисплеят на телефона е с 5.71" диагонал, който практиката ни показва, че е достатъчен за работа и забавление, без това да оказва негативно влияние н размерите и новият Y5 да е неудобен за държане, работа с една ръка или носене в малки джобове. Дисплеят е с намалена рамка, но не толкова колкото на именитите си събратя с няколко пъти по-висока цена. Рамката на Y5 2019, можем да съпоставим с тази на Nokia 4.2, който тествахме неотдавна. Като забележете - той е почти двойно по-скъп в сравнение с Huawei-я.Рамката е дори толкова широка колкото на iPhone XR, а той пък вече си е направо скъп.

 

Така, че в това отношение новият Y5 има положителна оценка. Същата получава и за разпознаваемата си капковидна Notch извивка, която днес е търсен сред потребителите тренд. В пространството от двете страни на предната камера, получавате подробна информация за почти всичко случващо се в телефона. При разглеждане на снимки или гледане на видео, включително и онлайн в Youtube, можете да разтегнете изображението до самият край на дисплея със съотношение на страните 19:9. В този момент най-добре се вижда, че дисплеят заема цели 84.6% от лицевата част на телефона.

 

Резолюцията не екрана е 1520х720 пиксела, които са се наложили като стандартни за бюджетният клас, макар че през 2019г. например Samsung Galaxy A20, който при премиерата си струваше около 400лв, също е с тази резолюция на дисплея + че дисплеят му е цели 6.4". В това отношение Y5 е привилегирован, защото по-ниската резолюция води до по-висока плътност на пикселите за 1", което пък гарантира по-детайлни образи.  Като цяло впечатленията ни от картината на Y5 2019 са добри. Той има увеличени ъгли на странично виждане, с минимално отклонение на цвета, а самите цветове позволяват настройка на цветовата температура. Телефонът има и режим за защита на зрението, при който екранът става по-жълт, но факт - очите ни се натоварват много по-малко при продължителна работа. Яркостта на дисплея е над средно ниво, което пък ни позволява да работим с него без проблем навън, дори когато има ярко слънце. 

 

При Huawei Y5 2019, централният процесор не е разработка на Huawei, тоест не е представител на серията Kirin, която е присъща за премиум класа на бранда. В основата на смартфона стои едно добре познато ни с качествата си CPU в лицето на Mediatek MT6761, наричан още Helio A22. Този процесор е 12nm, с 4 Cortex-A53 ядра с честота 2GHz. Същият използват много други смартфони, включително Honor 8S и горният клас Huawei Y6 2019г. Тоест излиза, че новият Y5 е един от най-достъпните смартфони, които имат на разположение това CPU.

 

В комбинация с PowerVR GE8320 и 2GB RAM памет, то работи много добре, дори надминавайки първоначалните ни очаквания.  Ежедневни задачи като браузинг, работа с приложения, снимане и леки и средно тежки игри не са никакъв проблем. При по-тежките игри се появява лек лаг, но това е съвсем нормално, все пак не забравяйте, че Y5 2019 струва под 250лв, а не с една нула повече. За да неутрализирате забавянето, просто влезте в настройките на играта и намалете графиката до средно или ниско ниво. След тежко натоварване като това, можем да споделим, че корпусът на телефона не е горещ. Това се дължи основно на енергоефективният процесор, който има той, но и на материалите, които са използвали Huawei в корпуса.

 

Вградената памет на телефона за различните пазари е 16GB или 32GB. В България се предлага първият вариант. Като малкото памет не трябва да ви притеснява по никакъв начин, защото с помощта на microSD карта, можете да добавите до още 512GB памет. А както вече стана ясно в първата част на ревюто ни, допълнителната памет няма да е за сметка на една от двете Dual SIM карти, защото слотът не е хибриден, а с 3 самостоятелни гнезда.

 

Софтуерът на смартфона е поверен в ръцете на Android 9.0 Pie с фирмен потребителски интерфейс EMUI 9. Както и друг път сме казвали, в него Huawei премахват излишните и ненужни неща, а добавят такива които улесняват живота ви и си партнират добре с други устройства на марката. Например, функция, която поддържа Y5 2019 е възможността да направите саунд система от няколко смартфона на марката, които да излъчват една и съща музика. Ще останете много приятно изненадани, как звучат 5 телефона, синхронизирани с една песен.И понеже със сигурност докато разглеждаме софтуера на новият Huawei, някои от вас са си задали въпроси свързани с него. В завършек ще ви кажем, че не трябва да се притеснявате, че ако си купите този Y5 2019, ще имате някакви проблеми със софтуера му за в бъдеще. Той присъства в листата за обновления на Google и такива ще идват ежемесечно. Място за притесняния няма.

 

Батерията която захранва новият е Li-Ion акумулатор с 3020mAh заряд. По време на тестовете ни, телефонът издържа над 2 дни комбинирана работа с едно зареждане. До голяма степен за това постижение спомага интелигентната power-saving технология, която Huawei са интегрирали тук. В малко по-подробна разбивка - батерията ви е достатъчна за 16 часа гледане на видео, 10 часа 4G браузинг или до 74 часа непрестанно слушане на музика.

 

Това беше почти всичко интересно, което открихме и тествахме в новия Huawei Y5 2019. Почти, защото в отделно фотографско видео ще ви покажем как снимат камерите на новите 2019 модели от Y-серията на Huawei. Междувременно, ако сте пропуснали да гледате първата част на това видео ревю, директен линк към нея сме приложили над тази статия.