Това е той, така дългоочакваният Huawei P40 Lite - подгласникът на флагмана P40 Pro, който вече ви показахме в обзорно видео ревю. Не сте го гледали?! Никакъв проблем, коригирайте пропуска, като посетите линка, който сме ви приложили под този плейър. 

Но сега, нека се съсредоточим върху техническата част на Lite версията, която особено в характерната си зелена цветова разновидност е много разпознаваема. Както вече споменахме в първата част на това ревю, дисплеят на Huawei P40 Lite е с 6.4" диагонал. той е LCD с резолюция 2310x1080 пиксела, което му гарантира достатъчно добра детайлност, дори когато се вглеждаме от съвсем близко разстояние. При P40 Lite ISP+IVP oбработката на изображения подобрява намаляването на шума в изображението, както и баланса на бялото. Наситеността на цветовете е добра, като играейки игри ще отбележим, че имаме забележими нюанси на черното, което е важно при шутъри с тъмни сцени.

Правим този акцент, защото при по-нискокачествените дисплеи черното няма толкова ясен нюанс. Добри са впечатленията ни от яркостта на дисплея. Тя е достатъчно висока, че той да остане добре видим, дори когато сме навън и искаме да видим нещо на смартфона си, а грее ярко слънце.

 

В горната лява част на дисплея, Huawei са побрали своята Punch Hole селфи камера, която поддържа и функция за лицево разпознаване на собственика на телефона преди отключване. Тук също направихме 10 последователни опита за отключване, като 2 от тях бяха с очила и 2 с шапка - отново не отчетохме нито един неуспешен опит, като скоростта на отключване е светкавична.  

Следващият компонент на Huawei P40 Lite, на който задължително ще обърнем внимание е неговият хардуер. В основата му стои мощният HiSilicon Kirin 810, който заедно с 6GB RAM памет и GPU Mali-G52 MP6 не би се затруднил с нито една съвременна игра. Това показват тестовете на които го подложихме. Процесорът е 8-ядрен, изграден по 7nm технология. Ядрата му са групирани в 2 групи. Съответно 2 Cortex-A76 на 2.27GHz и 6 Cortex-A55 на 1.88GHz. Вече вероятно знаете, но пак ще повторим - целта на това разделение е максимален коефициент на полезно действие и респективно повече време за автономност на батерията.

 

При леки задачи като разговори, браузване и чатове, активни са само 2 ядра. Едва когато имате нужда от повече мощност, например при игра на игри или гледане на видео с висока резолюция, тогава се активират и останалите 6 ядра. Да, интересен казус е играта на игри. На P40 Lite вървят на висока графика дори много тежки игри. Учудващо е, но без да назоваваме конкретна марка - когато сме тествали неин, около 2 пъти по-скъп смартфон сме имали леко насичане при тежки заглавия от ранга на Brawl Stars и Call of Duty - тук както виждате всичко върви гладко. Реално много важен фактор за постигането на този резултат е правилната хардуерна оптимизация, която са постигнали Huawei. NPU на смартфона се базира на нашата Da Vinci структура и оптимизира ефективността и работата на Изкуствения интелект.

 

 

Оптимизацията тук е и софтуерна, но за операционната система ще си говорим малко по-късно. Тук ще кажем само, че заради добрата си хардуерна работа, P40 Lite е много подходящ за младежи. Реално няма никакъв смисъл да има купувате скъп флагман, след като за много по-малко пари имате чудесен геймърски телефон с яка визия и камера. Интересно е също така да отбележим, че при големи натоварвания както игрите, корпусът на телефона не грее прекалено много. Вградената памет на P40 Lite е с предостатъчен обем от цели 128GB. Ако случайно този обем не ви е достатъчен - можете да го увеличите с още до 256GB с помощта на NM карта памет. Тук е момента да споменем, че P40 Lite е Dual SIM, като и двата слота поддържат 4G LTE карти. 

 

Huawei P40 Lite се захранва от Li-Ion батерия с 4200mAh заряд, който реално усещаме по време на тестовете си, като много повече. Казваме това, защото в зависимост от начина употреба, по време на тестовете ни, смартфонът издържа средно около 3 до 4 дни с едно зареждане. Толкова обикновено е времето за автономност на смартфони с 5 и повече хиляди милиампера. За този добър резултат, голяма заслуга има споменатият енергоефективен процесор Kirin 810. P40 Lite има и още едно съществено преимущество. Той върви в комплект с бързо Huawei SuperCharge зарядно с цели 40W. С него за едно пълно зареждане на смартфона от 0 до 100% ще ви бъде нужен само 1 час. 

Какво остана да видите за премиерния Huawei P40 Lite, което Digital.bg още не ви е показал? В третата последна част на обзорното видео, което му посветихме. Там ще отговорим нагледно на три въпроса, които вероятно ви интересуват: Как снима?, Как работи софтуерът му? и Колко струва?