Красив е нали?! За тези които още не са го разпознали – това в ръката ми е новият Huawei P30 Pro. Запомнете това име, защото за него вече се говори навсякъде и тепърва ще се говори още повече. Този смартфон определено промени правилата на играта в много отношения и съвсем заслужено получи в социалните мрежи хаштага #RewriteTheRules. P30 Pro изпревари сериозно конкурентите си по отношение на мобилната фотография, но не само това го прави толкова впечатляващ.


 

В първата част на тази обзорна видео поредица, която Digital.bg посвети на новият флагман, разгледахме дизайна, сглобката, използваните материали, размерите, функционалността на периферията и по-голямата част от видимото за очите в корпуса на новият Pro. А сега идва ред да продължим с всичко останало, която успя да ни впечатли в него. 

 

 

Ако при предишното поколение Huawei P20 Pro, Notch изивката на дисплея беше значително по-малка от тази на конкурентите му, то при P30 Pro, Huawei вече са преминали към така нареченият Waterdrop Notch или на български - Капковиден Notch. Така пространството което се губи от зрителната площ на дисплея е доста по-малко. За да използвате още повече пространство пък можете да премахнете от „Настройки“ трите виртуални бутона в долната част на дисплея. Можете да ги замените с виртуален джойстик или направо да използвате „Gesture“ функцията при която слайдвате странично за връщане назад, нагоре за връщане към основния прозорец или задържайки нагоре за мултитаскинг.

 

 

Заради извитите страни на дисплея, тази функция е още по-удобна за използване в сравнение със стандартният P30 при който дисплеят е с 2.5D изьвивка. Но да се върнем на самият дисплей на смартфона, за да ви припомним, че при P20 Pro имахме IPS дисплей, доколкото при P30 Pro ни очаква новост. Huawei са заложили на по-добрата OLED технология, при която имаме доста по-висок яркост с равномерно разпределение, реално цветопредаване и високи ъгли на странично виждане, без изкривяване на цвета. Дисплеят е с цели 6.47" диагонал, тоест с почти инч повече в сравнение със Samsung Galaxy S10 Plus и Apple iPhone XS Max, които се явяват преки конкуренти на P30 Pro. Както стана ясно в първата част на тази видео поредица, въпреки по-малките си дисплеи и двата конкурента са с по-широк корпус, защото рамката около дисплеите им е по-голяма от тази на Pro. Споменатата висока яркост в цифри се равнява на максимум 650 cd/m².

 

 

В сравнение с предишното поколение Huawei P20 Pro, това е с около 13% по-собър резултат. Разпределението на яркостта по цялата зрителна площ е почти 90%. Това означва, че при работа с дисплея на тъмно, няма да се открояват по-светли и по-тъмни петна, както при по-нискокачествените дисплеи. Този дисплей покрива почти на 100% цветовата sRGB гама, която най-добре можете да видите от кадрите на екраните си. Резолюцията на дисплея е 2340х1080 пиксела, която води до 398 пиксела за инч плътност с 0.06мм размер на всяка от точките. Някои потребители биха попитали „Защо не  Quad HD или 4K?“ – истината е, че оказва се при смартфон толкова висока резолюция не е нужна и единствено ще увеличи консумацията на електроенергия, а отделно и ще оскъпи самото устройство.

 

 

Гледаме от съвсем близко дисплея на P30 Pro и не можем да забележим очертанията на пикселите, образите са много детайлни и с добра отчетливост. По отношение на резолюцията, Huawei дори ви предлагат режим „Smart resolution“ при който AI изкуственият интелект на телефона сам преценява кога и автоматично намалява резолюцията до 1560x720 пиксела. Това в повечето случаи са моментите в които не гледате видео, не играете игри или разглеждате снимки. Целта на тази функция е максимално добро КПД или иначе казано икономия на енергия.

 

 

По тази причина ще избързаме и ще споделим с вас впечатленията си от батерията на Huawei P30 Pro. А повярвайте ни, при нея има доста изненади и то приятни. Акумулаторът е с 4200mAh заряд, който по време на тестовете ни е достатъчен за малко над 2 дни комбинирана експлоатация. Това означава, че стандартен потребител би могъл да използва телефона с едно зареждане около 3 дни. За сравнение батерията на Huawei P20 Pro беше с 4000mAh. И времето за автономност беше с около 20 до 25% по-ниско. Добрите резултати при новия модел се дължат не само на по-големия заряд, но и на умното му потребление. Ако имате нужда от повече от споменатите 3 дни автономност, можете да преминете към един от трите енергоспестяващи режима които базово има телефона – Performance mode, Power Saving и Ultra Power Saving. Тогава времето за автономност скача в пъти.

 

 

Когато тествахме Huawei P30 споменахме, че със специалното му FastCharge зарядно, за 30 минути, можете да постигнете от 0 до 60% заряд на батерията. Бързо нали?! Е с P30 Pro бързото зареждане е още по-бързо, благодарение на още по-специалното HUAWEI SuperCharge зарядно. С максимум 40W, то зарежда батерията на телефона за 30 минути от 0 до 70%. Освен това, ако не обичате кабели, Huawei ви дават възможност да зареждате P30 Pro безжично и то отново бързо чрез технологията  HUAWEI 15W Wireless Quick Charge.

 

 

Новият Huawei P30 Pro има още една екстра която със сигурност ще оцените. Телефонът поддържа Wireless Reverse Charge чрез който допирайки гърба до този на друг поддържащ безжично зареждане смартфон, можете да прехвърлите от енергията на батерията. Тази функция може да се използва още за зареждане на слушалки, безжична мишка или дори самобръсначка.

 

 

С това интересните неща при Huawei P30 Pro не приключват. Очаквайте тази част от обзорното видео ревю на Digital.bg, в която ще разгледаме и тестваме хардуера и софтуера на смартфона. Интересното тепърва предстои.