Вижте още: Huawei P30 Lite - Уникален смартфон с много добра цена

 

Благодарение на видео ревюто, което Digital.bg му посвети, вече познавате добре дизайна на новият бюджетен представител на линията P30 на Huawei. Да, досетихте се, че преливащо-синият смартфон в ръката ми е именно Huawei P30 Lite. Ред е да продължим с обзора му, за да можете накрая сами да си отговорите на въпроса „Заслужава ли си покупката му?“

 

 

Следващият компонент на който всеки потребител обръща внимание при избора на бъдещият си смартфон е дисплеят. При P30 Lite, той е Dewdrop, с характерна изивка в централната горна част, където Huawei са поместили селфи камерата. Струва си да отбележим, че пространството е съвсем малко и не нарушава значително зрителната площ, както при не един и два други модела, които сме виждали. При Huawei P30 Lite, екранът заема цели 90% от цялата лицева част на телефона. Дисплеят тук е TFT LCD (IPS) с достатъчно голям диагонал от 6.15" и FHD+ резолюция 2312х1080 пиксела. В резултат плътността на пикселите за 1“ е 415ppi, което гарантира, че дори да гледаме от съвсем близко разстояние дисплея, няма да забележим очертанията на пикселите, а това респективно води до намалена умора при продължителна работа.

 

 

Тук ще отбележим, че дисплеят на смартфона има TÜV Rheinland Eye Comfort сертификация, което само по себе си говорим много и потвърждава нашите впечатления с намалена умора в очите, дори след като играхме няколко часа PUBG Mobile. Освен това от настройките на дисплея, можете ръчно да регулирате цветовата температура или да активирате "Eye Comfort" режим, в който дисплеят ства по-жълтеникав. В същото меню, можете софтуерно да промените резолюцията на екрана, изключвайки част от пикселите, за да спадне до HD+ 1734х810. Така автоматично ще спадне и консумацията на електроенергия.

 

 

Можете също така да регулирате размера и формата на "Notch" извивката горе, както и да настроите определени приложения, които да се стартират в режим "Цял екран". Яркостта на дисплея е доста висока, така той е добре видим, дори когато сме навън и грее ярко слънце, в същото време намалена до минимум, яркостта е достатъчно ниска, че при пълен мрак, очите ни да се чувстват комфортно.

 

 

В основата на хардуера а P30 Lite стои 12nm процесор Hisilicon Kirin 710. Същият използва Huawei Mate Lite, P Smart 2019 и още други модели на Huawei и Honor. Популярността на това CPU не е случайна – то работи доста добре, бързо е и най-вече безпроблемно. 8-ядреният процесор има 4 Cortex-A73 с 2.2GHz честота и още 4 Cortex-A53 на 1.7 GHz. Партнират му GPU ARM Mali G51 MP4 и двуканална LPDDR4 RAM памет с обем от 4GB. Има и версия с 6GB, но тя не е за българският пазар.

 

 

Също така ще отбележим, че при игри на помощ идва GPU TURBO 2.0 ускорител, който се грижи всичко да върви идеално гладко, дори в моментите в които графиката на играта е макасимална. Вградената в смартфона памет е 128GB, като при нужда, обемът може да се увеличи с още до 256GB, посредством четец на microSD карти памет.

 

 

Операционната система на телефона е Android 9.0 Pie, с потребителски интерфейс EMUI 9.0. При него, както и друг път сме казвали, Huawei са добавили много интересни и полезни функции в менюто на телефоните си. Например, от падащото меню можете да използвате най-бързият познат начин за безжичен трансфер на информация между устройства – Huawei Share.

 

 

Тук имате още “Wireless projection” за споделяне на съдържанието на смартфона към телевизор, където можете да използвате подредба и функции като на истински десктоп компютър. Това пък е “Screen recording” функция, която ви позволява да записвате всякакво съдържание, което се показва на дисплея на смартфона и успоредно с това да коментирате, какво правите. В подробното меню с настройки на Lite, ще откриете още десетки интересни функции, като задължително не пропускайте да разучите „Smart assistance“, са основните улесняващи работата пакети.

 

 

Huawei P30 Lite има Li-Po батерия с 3340 mAh заряд. По време на тестовете ни, той се оказва достатъчен за почти пълни 3 дни комбинирана работа с едно зареждане. Правим този акцент, защото са малко смартфоните в този ценови клас, които могат да се похвалят с такова постижение. В комплект с P30 Lite върви бързо 9V / 2A зарядно. С него за един пълен цикъл на зареждане на батерията от 0 до 100%, ще са ви нужни едва 105 минути.

 

 

В обобщение можем да кажем, че често срещанo явлениe е хора които притежават флагмани от Huawei P-серията, последствие да взимат Lite за своите родители или деца. Във времето Lite-серията се е наложила като красива и надеждна алтернатива на скъпите флагмани. Конкретно при P30 Lite обаче има една голяма и много приятна изненада, тя се крие в камерата на смартфона. Именно на нея е посветено и третото видео ревю от поредицата, която Digital.bg посвети на новия Lite. Тук само ще ви издадем в аванс, че основният сензор на смартфона е цели 48MP. Често ли срещате подобна цефра при камера на бюджетен смартфон?