Вижте още видео ревюто: Huawei P30 - Тест на дисплей, батерия и бързо зарядно

 

Когато мощността има значение! Преди години всички гледаха колко ядрен е един смартфон и на база това определяха колко добър е хардуерът му. Последствие към критериите се добави тактовата честота на ядрата, после правилното деление с цел по-добро КПД, добавихме технологията на производственият процес, колкото се може повече RAM памет, добро GPU и най-важното – адекватно добър софтуер който да управлява всичко това. Така в наши дни потребителите вече знаят какво точно могат да искат от един смартфон, за да го определят като бърз, мощен и надежден.

 

 

Това е Huawei P30, новият флагман смартфон на Huawei, който определено отговаря на споменатите изисквания и има от всичко по много. Убедихме се в това по време на обстойните тестове на които го подложихме, в тях разбрахме, че инженерите на китайският технологичен гигант са свършили доста добре работата си за пореден път, защото вече имаме няколко техни примера зад гърба си. С какво ни спечели Р30, предстои да разберете в следващите минути. На първо място ще отбележим, че P30 има същите параметри както тези на по-големият P30 Pro. Единственото изключение е, че при Huawei P30 Pro има вариант с по-голям сторидж, достигащ 512GB.

 

 

Централният процесор е добре познатият ни от Huawei Mate 20 и Mate 20 Pro - HiSilicon Kirin 980. Той е Octa-core и съчетава общо 4 групи ядра разделени в система 2-2-4. 2х2 са Cortex-A76 с честота 1.92GHz и 2.6GHz + още 4 Cortex-A55 на 1.8GHz. Целта на това разделение е оптимално КПД или иначе казано – телефонът да не изразходва ненужно много енергия за цели които не изискват такава. По тази причина по-мощните ядра са в режим „Standby“ и се активират само когато има пряка нужда от тях. Обикновено това се случва когато играем игри, работим с тежки програми или гледаме видео с висока резолюция.

 

 

Тук е момента да отдадем заслуженото и на графичният процесор Mali-G76 MP10. Той е базиран на втора генерация Bifrost архитектура и има 10 ядра със 720MHz честота. Много хора се опасяват, че дори и супер мощни, след време смартфоните им започват да стават бавни и да забиват. С Huawei P30 няма шанс това да се случи по различни причини, но най-основателната е тази, че същия хардуер имаме вече при бизнес флагмана Mate 20 Pro и няма случаи на оплакали се от хардуерни проблеми, половин година след старта на продажбите му.

 

 

Huawei P30 се предлага с два варианта на RAM паметта - 6GB или 8GB.  При вградената памет ни очакват приятни изненади. Тя може да бъде с обем от 64GB, 128GB или 256GB, към които могат да се добавят до още 256GB посредством новото поколение NM карта памет на Huawei. Правим този акцент, защото все още Apple не искат да въведат това улеснение за потребителите и последният им смартфон iPhone XS Max няма слот за карта памет. Така американците ви задължават още в самото начало да си купите по-скъпият вариант с 512GB, ако искате да имате достатъчен обем. Huawei ви дават възможност за избор.

 

 

Софтуерът на Huawei P30 е поверен в ръцете на Android 9 Pie, който типично за Huawei е оптимизиран с потребителски интерфейс  EMUI 9.1. Впечатленията ни от менюто и подредбата му са много добри. Ориентирането в телефона става много лесно, дори да не сте използвали смартфон на китайският технологичен гигант преди това.

 

 

Ако си взимате P30 ви съветваме да отделите поне един ден, за да разберете колко интересни и улесняващи живота ви екстри има тук. В това ревю, ние ще се опитаме да ви синтезираме част от тях. Ако сте гледали видео ревюто което посветихме на дисплея и батерията на Huawei P30, вече знаете, че от екрана можете да премахнете виртуалните помощни бутони и да използвате Gesture функциите. С двойно почукване с кокалче по дисплея, правите бърз скрийншот. Можете да правите пълен мониторинг на потреблението на батерията, както и да я оптимизирате. Но да не ви преразказваме всичко – директен линк към видеото има тук долу.

 

 

Сега да отворим “Settings” менюто, като имайте предвид, че голяма част от функциите и приложенията които ще ви покажем, могат да бъдат извикани чрез шорткъти от падащото отгоре меню. Влизаме в “Device connectivity” и там откриваме Wireless Projection, който ви позволява лесно да споделяте съдържанието на телефона, върху дисплея на смартф телевизор или дори проектор. Можете също така да споделяте различни файлове с други устройства на Huawei (включително и лаптропи Matebook), чрез “Huawei Share”. Реално това е най-бързият начин за трансфер който сме тествали до този момент.

 

 

От „Home screen & wallpaper“ можете да активирате „Always on display“ който при заключен телефон ще показва на дисплея му постоянно календар, часовник и известия. В „Storage“, можете да само с натискането на един бутон да изчиствате кеша и ненужната информация.

 

 

Чрез “Digital balance” можете да създадете различни профили за употреба на смартфона в които да има достъп до различни неща. Например единият профил може да е на детето ви, в който да ограничавате времето за употреба, приложенията които да могат да се активират и т.н.

 

 

Huawei са поработили значително и над сигурността в „Security & privacy“ имате възможност за различни начини на достъп, заключване на определени приложения с парола, лицево разпознаване или пръстов отпечатък, функция за откриване на загубено или откраднато устройство, както и специална протекция на Google Pay.

 

 

Как снимат Leica камерите на Huawei P30? Това със сигурност е въпрос, който интересува повечето от вас. Нагледният отговор ви очаква в подробно фотографско видео ревю, в която ще видите множество тестови снимки и видео снимани с телефона.

 

Вижте още видео ревюто: Смартфон Huawei P30 - Модният диктатор за 2019г.