Спомняте ли си Huawei P20 - това беше смартфонът който през 2018г. до такава степен повлия на смартфоните изндустрията като цяло, че последствие всички започнаха да се сравняват с него, да му подражават и да искат да са харесвани колкото него. Определено това е правилната стратегия за създаване на истински флагман. Високо вдигнатата летва обаче има и своите сериозни предизвикателства…изискванията на потребителите стават по-високи и очакванията спрямо смартфона който ще наследи Р20, вече са доста големи. Хубавото е, че това е ясно и на самите Huawei, които в последната година са поработили здраво и усъвършенстваният наследник на P20 е вече факт - това уважаеми дами и господа е Huawei P30, новата модна икона, която още с появата си се превърна в тренд, готов  за подражание.

 

 

Реално P30 е не само красив, а и технологично съвършен, но в това видео ревю което е част от цяла поредица, Digital.bg ще спре поглед върху дизайна и всички преимущества до които води той.  Съпоставимо с Huawei P20, визуалният ъпгрейд е налице и той не е просто фейслифт, а концептуално нов дизайн. Дори усещането в ръката е различно заряди металната рамка, която в дългите страни е заоблена, а в късите отсечена. Телефонът е дебел само 7.6мм и тежи 165гр. Гърбът е стъклен, като цветовите му разновидности са Black, Aurora, Amber Sunrise, Pearl White и Breathing Crystal който тестваме ние.

 

 

Погледната под различен ъгъл и светлина, телефонът променя цвета си. Huawei P30 има IP53 протекция която го прави устойчив на пръсти вода и прах. Power бутона и курсорът за звука са изнесени в дясно, в ляво е слота за 2 nano SIM картни и NM карта памет. Долу е USB Type-C портът към който свързвате специалното SuperCharge зарядно с което само за 30 минути гарантирате цели 60% заряд на телефона си.

 

 

За разлика от P30 Pro който аудио жак, тук Huawei са намерили място за такъв долу. Също така над рамката на дисплея има физически говорител. Високоговорителят пък е един и се намира долу – ето един аудио тест от който ще добиете реална представа за качеството. P30 има 2 микрофона, като единият е шумоподтискащ. Във видеото над тази статия ще чуете звук който записахме с него в шумна градска среда.  От тази екстра можете да се възползвате и при видео записи.

 

 

В този ред на мисли, върху гърба си Huawei P30 камерите са 3, което е с една повече спрямо предишното поколение P20, там само Pro версията имаше 3 сензора. Иначе датчиците под камерите отново са два. Единият отговаря за прецизното лазерно фокусиране, а вторият е датчик за движение и температура.

 

 

Не се бъркайте - не можете да премерите колко градуса е температурата навън, това е датчик за цветовата температура при снимки. Но за камерата ще си говорим по-подробно в отделно специализирано фотографско видео ревю.

 

 

Днес "Notch" дисплеите са много популярни, но вече от ноч до ноч има доста голяма разлика. При P30 мястото където е поместена камера е съвсем незначително - едва 6.64мм. В същото време и рамката около дисплея е откровено миниатюрна – 3.68мм горе и 3.17мм в дългите страни.

 

 

За съпоставка – при Apple iPhone Xs Max, размерите са 4.26мм на 4.06мм. При Huawei P30 Pro, рамката в дългите страни е с милиметър по-тънка, но там вече дисплеят е Curved, тоест извит в краищата както на Mate 20 Pro. По тази причина той не идва заводски с вграден протектор, доколкото тук такъв има. Дисплеят на Р30 също има извивки, но те са 2.5D. В сравнение с Huawei P20, P30 е точно толкова висок - 149мм, но FullView дисплеят му е с 0.3" по-голям диагонал. Това се дължи именно на премахнатият физически Fingerprint.

 

 

Тук ще споделим нещо любопитно. Преди време наш зрител ни беше съобщил за проблем с неговият Samsung Galaxy S10, на който е поставил стъклен протектор и Fingerprint е спрял да работи. Това се дължи на използваната от Южно Корейците технология – там сензорът е ултразвуков. При P30 няма да имате този проблем, защото Huawei са използвали Оптичният сканер. В сравнение с Mate 20 Pro, при който Fingerprint е доста по-нагоре върху дисплея, при P30 сензорът се намира почти в самият край на екрана. Изменението е направено от Huawei с цел потребителите които са използвали отделният Fingerprint при P10 и P20 до този момент, да могат по-бързо да свикнат вграденият в дисплея при P30. Още нещо – тук Fingerprint е от ново поколение и работи с 30% по-бързо в сравнение с предшественика си.

 

 

Продължавайте да гледате Digitial.bg и в останалите части на видео поредицата която посветихме на Huawei P30 ще разберете повече подробности за качеството на дисплея, работата на хардуера, спецификите на софтуера, колко надеждна е батерията и не на последно място – как снимат Leica камерите.