На всякъде в интернет вече има безброй видео ревюта на флагман смартфона Huawei P20 Pro. Ние от Digital.bg обичаме да сме първи и още в минутата на световната му премиера ви запознахме обстойно с този първи по рода си флагман. 

 

Заедно с Pro обаче, Huawei представиха и един друг смартфон, който като че ли остана малко в сянката на флагмана, но повярвайте ни, след обстойни тестове спокойно можем да кажем, че класическият Huawei P20 е един страхотен смартфон който без проблем може да се конкурира с всички флагмани на останалите марки, а реално самият той не е чист флагман. Останете с нас онлайн и в следващите минути ще разберете които са всички тези неща, които толкова много ни впечатлиха в новият P20.

Несъмнено след като отворим кутията на смартфона, първото нещо което се вижда още от пръв поглед е дизайнът. Елегантен, изчистен и завладяващ. Особено в розово-златната версия която тестваме ние, P20 се очертава да бъде любимец на нежният пол. До този момент нямаше жена която да не харесва iPhone 8 Gold, но дойде краят на това време. Тествайки  Huawei P20 Pink Gold, постоянно имахме питания от дами проявили интерес – какъв е този телефон. 

 

 

Якото е, че цветът на гърба не е нито изцяло розов, нито златен – той изглежда като перлен и постоянно цветовете се преливат и блестят много изящно.  Разбира се, P20 не е насочен само към дамите и има още 3 цветови версии - Twilight,   Black и Midnight Blue. Те са не по-малко впечатляващи, като при всяка и периферната рамка е в специален цвят. Материалът от който е направена тя е алуминий, а гърбът е стъклен с бронировка която го предпазва от драскане.

 

 

В окомплектовката на смартфона има и допълнителен прозрачен кейс, който впрочем изглежда доста добре и дори заедно с него P20 изглежда не по-малко елегантно.  Освен това той покрива и иначе стърчащата извън корпуса камера. Със и без кейса, P20 е удобен за държане в ръка, но заедно със силиконовият предпазител се усеща много по-добре и не се пързаля.

 

 

Периферията на Huawei P20 е почти стандартна или по-скоро стандартна спрямо новите флагман разбирания защото няма 3.5мм аудио жак. Но не се притеснявайте, че няма да можете да свържете слушалките които имате в комплект с телефона – те са Type-C накрайник.

 

 

Освен него в кутията има и специален  преходник от Type-C към аудио жак. Идеята му е да можете да свържете жично и други външни слушалки или аудио система.

 

 

Малко хора знаят, но универсалният USB Type-C 3.1 порт  Gen.1 който имаме тук е най-бързият който днес можем да срещнем при смартфон – с него 5 Gbit/s скорост за трансфер на данни са напълно постижими.Този порт също така поддържа чрез донгъл връзка към DisplayPort, Mini-DisplayPort или дори HDMI. Така ще можете да свържете смартфона  жично към външен дисплей и качеството на картината ще бъде кристално чисто. Разбира се, можете да направите това и безжично чрез MirrorShere от падащото меню, но тогава ще имате загуби в качеството на сигнала. Останалата част от периферията на P20 се състои от Power бутон и курсор за звука в дясно, слот за 2 nano SIM карти в ляво и две решетки долу.

 

 

Под дясната има високоговорител, а под лявата микрофон. Вторият шумоподтискащ микрофон се намира горе. Тестовете ни с провеждане на разговори показват, че събеседникът ни ни чува идеално, дори в по-шумна среда. В същото време и ние го чуваме добре, благодарение на специалният звукоразпръскващ говорител горе. Какво му е толкова специалното ли?! Нека го погледнем от съвсем близко разстояние. Това пък е саунд тест от който ще добиете реална представа за качеството и силата на звука.

 

 

Тук е момента да споделим и впечатленията си от Wi-Fi антените на P20. Те се намират под тези 4 лъча и имат осезаемо по-добро покритие от това на повечето смартфони. Доказва го този наш тест в който рутера към който сме свързани се намира на покрива на тази сграда, а както виждате, връзка с него все още има. За безжичната връзка с други устройства се грижат още WiFi Direct, NFC и Bluetooth 4.2.

 

 

Много хора използват често вградената в смартфоните си GPS навигация. За тях ще споделим, че по време на тестовете ни P20 дава отклонение около 4 метра, което е доста добър резултат, съпоставим с този който постигат специализираните навигационни системи във високият клас на Garmin. Връзката със сателитите става бързо, дори на труднодостъпни места които представляват проблем за редица други смартфони.

 

 

При всички случаи Huawei P20 е един доста интересен смартфон и за него има какво да се каже и разкаже, особено след дългите тестове на които го подложихме. Продължавайте да следите Digital.bg и скоро ще споделим с вас неподправени впечатления от първа ръка за дисплея, хардуера, софтуера и батерията на P20. Също така ще отговорим нагледно и на въпроса „Как снима той?“.