Това на екраните ви е един от най-нестандартните и разпознаваеми смартфони, които сме тествали в последно време. Автоматичната POP-UP камера на Huawei P smart Z определено е нещо, което привлича погледите на всички, но е само малка частица от всичките положителни качества, които вкупом правят този смартфон едно от най-добрите предложения в нисък, към среден ценови клас в момента.

 

В първата част на видео ревюто, което Digital.bg му посвети, спряхме поглед върху ефектният дизайн на устройството, използваните в корпуса му материали, спецификите на периферната свързаност, размерите и цената. Като при последната отчетохме колко струва Huawei P Smart Z в свободна продажба и при покупка с двугодишен договор към мобилен оператор.

 

 

Сега е време да подходим малко по-технически и да продължим с обзора, в който ще акцентираме върху параметрите на дисплея, хардуера, софтуера и батерията на смартфона. В отделно фотографски видео ревю пък ще видите как снимат камерите му, благодарение на разнообразни тестови снимки и видео.

Стартирайки телефона забелязваме ,че дисплеят му е направо огромен. 6.59" диагонал са предостатъчни за работа и забавление. Можете спокойно да разделите екрана си на две работни зони, без да ви се налага да се вглеждате, за да виждате детайли, защото освен с размер, дисплеят се откроява и с достатъчно висока резолюция - 2340х1080 пиксела. Ако пък гледате видео заедно с приятел - и двамата ще виждате образите на IPS матрицата с реалните им цветове. Ъглите на странично виждане са доста широки.

 

Яркостта на дисплея е над средно ниво и когато я усилим на максимум, той е достатъчно добре видим, дори да сме навън и да грее ярко слънце. Намалявайки яркостта до минимум, пък ще отбележи, че дисплеят е достатъчно, че спокойно да работим с него при пълен мрак, без да се натоварват очите ни прекалено много. Много практично при продължително четене на електронни книги. Huawei не дават конкретна информация с каква защита е досплеят им, но такава има. Освен нея, тук се забелязва и заводски вграден протектор.

 

Ако се питате, дали Huawei P Smart Z може да се използва за игра на игри? Отговорът ще е положителен – хардуерът на този смартфон движи без проблем дори актуалните тежки заглавия, като няма да ви се налага да намалявате графиката им под средно ниво, защото е наличен графичен ускорител GPU Turbo 2.0. Иначе графичният процесор е Mali-G51 MP4, а централният - 12nm 8-ядрен Hisilicon Kirin 710F с две 4-ки ядра Cortex-A73 на 2.2 GHz, и Cortex-A53 на 1.7 GHz.

 

За бързата и безпроблемна работа на телефона допринася още един важен фактор – достатъчно голямото количество RAM памет. Тук тя е 4GB, като забележете с толкова например беше миналогодишният флагман Huawei P20. Тоест за не много пари, Huawei P Smart Z ви предоставя почти флагмански хардуер. Това се отнася и за вградена вградената памет. Тук тя е 64GB, които при нужда могат да се увеличат до 512GB посредством microSD карта памет.

 

Операционната система на телефона е Android 9.0 Pie, като по традиция за Huawei той е оптимизиран чрез потребителски интерфейс EMUI 9. В него китайският технологичен гигант премахва всичко излишно товарещо телефона и добавя някои много практични и улесняващи живота на потребителите екстри. Например Huawei share софтуера, който активираме от падащото меню. Това е доказано най-бързият начин за споделяне на файлове между устройства с марка Huawei.

 

От бързото падащо меню можете да активирате още бърз Hotspot, видео запис на екрана, Екранна снимка или Безжична проекция, която ви позволява да споделяте съдържанието от дисплея на смартфона върху Smart  телевизор или проектор. В приложенията на телефона има различни интересни като например Парти, който ви позволява да синхронизирате няколко смартфона Huawei, високоговорителите на които да възпроизвеждат една и съща музика. Не може да си представите колко силна може да е музиката от 5 телефона.

 

Huawei P smart Z има на разположение Li-Po батерия с 4000 mAh заряд, който по време на тестовете ни се оказва достатъчен за почти два дни комбинирана работа. Ако искате да увеличите времето за автономност, активирайте режимът за ултра пестене на енергия от падащото меню, което ви показахме преди малко.