Вижте още: Huawei P Smart 2019 - смартфон с красив дизайн и ниска цена

 

Aurora Blue – този характерен цвят трудно може да бъде объркан с нещо, а когато обърнем телефона с лице и пред вас се разкрие извитият му „Notch“ дисплей със съвсем малко пространство в което се намира камерата – със сигурност вече сте разпознали смартфона който държа в ръката си. Това е Huawei P Smart 2019, с дизайнът на който Digital.bg ви запозна в първата част на тази обзорна видео поредица. Ако сте пропуснали да я гледате и искате да научите още за използваните материали които Huawei са използвали за създаването на своя бюджетен шедьовър, за размерите, периферията и някои по-специфични екстри – директен линк към видео ще намерите тук долу.

А сега е време да продължим напред и да обърнем внимание на техническата част при P Smart 2019. Дисплеят освен красив, е и функционален. В огромното пространство на „Notch“ извивката се вижда огромно количество допълнителна информация. Благодарение на тънката рамка около дисплея, той заема малко над 83% от цялата лицева част.Тоест почти целият телефон е един голям FullView дисплей с иновативен Dewdrop дизайн.

Резолюцията на дисплея е 2340x1080 пиксела които автоматично гарантират изключително добра детайлност на изображението в което плътността на пикселите за 1" е 415ppi, а размерът на страната на всеки един от пикселите е 0.061мм. В резултат, дори да погледнем от съвсем близко разстояние дисплея, няма да забележим очертанията на пикселите, а това автоматично води до намалена умора в очите, дори след продължителна работа. Яркостта е доста над средностатистическата. Измереният от нас максимум е 480 cd/m² с равномерно почти 86-процентово разпределение по цялата зрителна площ. 

 

При теста ни с единичен тъмен цвят, на екрана не се забелязват ясно изразени по-тъмни и по-светли зони. Появата на такива би се отразила негативно на качеството на картиана и е характерна за по-нискокачествените дисплеи. Тук подобен проблем не се наблюдава - същото можем да кажем и за ъглите на странично виждане, в комбинация с промяната на световете когато гледаме дисплея под ъгъл.

 

Когато сме с телефона навън и рее ярко слънце или сме в къщи и директно към дисплеят му е насочена лампа, той има отблясъци, но остава достатъчно добре видим. Тук ще отбележим и, че времето за реакция на дисплея е много добро, което в комбинация с големината му, автоматично прави P Smart 2019 подходящ за игра на игри.

 

Дори с по-тежки игрови заглавия ще се справи и хардуерът на смартфона. В основата му стои 8-ядрен централен процесор HiSilicon Kirin 710. Той съчетава 4 Cortex-A73 ядра на 2.2 GHz и 4 Cortex-A53 на 1.7 GHz. И друг път сме казвали в ревютата си, че това разделение е направено с цел максимално добро КПД при което постоянно активна е само втората 4-ка, а едва когато имаме нужда от повече мощност, на помощ идва и по-мощната. Това са именно случаите в които играем игри, или пък работим с по-тежки програми, или снимаме и гледаме видео с висока резолюция.

 

Тук на помощ идват двуканалният графичният процесор ARM Mali G51 MP4 и 3GB LPDDR4 RAM памет. При нея максималната скорост на сваляне е 600 Mbps, а на качване - 150 Mbps. Почти същата хардуерна конфигурация (с изключение на RAM паметта), използва Huawei Mate 20 Lite който също сме ви показвали във видео ревю неотдавна. Общото между него и Huawei P Smart 2019 е, че по време на тестовете ни се справиха отлично с всички не леки задачи на които ги подложихме.

 

Във всички статистически програми като Geekbench, PCMark за Android, GFXBench, AnTuTu и 3DMark, моделът от 2019г. е с между 7 и над 100% по-добри резултати от миналогодишният си предшественик P Smart.

 

Най-голямото изпитание за един телефон е играта на тежки игри. Тук можем и да получим най-обективни впечатления от хардуера на машината. Инсталирахме Asphalt 9: Legends и играта върви идеално гладко с максимални графични настройки. Постоянният FPS е около и над 30. В същото време можем да споделим, че сензорната ориентация в „жиро режим“ на игра е много реалистичен. Когато играем с бутони пък, сензорите на дисплея реагират мигновено и не се сблъскваме с никакви проблеми. При тежко натоварване измерваме температурата на корпуса на телефона. Тя е средно 34°C, което определяме за добър резултат, който няма да доведе до дискомфорт в дланите ни по време на продължителна игра.

 

Както и сами вече се убедихте, Huawei P Smart 2019 е доста интересен смартфон за който определено има какво още да се разкаже и покаже. Така че продължавайте да сте онлайн с Digital.bg, в очакване на последната трета част от видео ревюто което посветхме на този модел. Интересното тепърва предстои.