Вижте още видео ревюто: Huawei nova 9 - Смартфон с красив дизайн и тънък корпус от метал и стъкло

Това е един от най-елегантните смартфони, които сме виждали в последно време. Особено в Starry Blue цветовата си разновидност, Huawei nova 9 е направо впечатляващ.

 

 

В първата част подробната видео поредица от ревюта, посветени на смартфона, разгледахме всичко свързано с дизайна, размерите, използваните материали и спецификите на периферията на nova 9.

Ако сте пропуснали да гледате въпросното видео, директен линк към него сме приложили тук долу. А сега идва ред да продължим със споделянето на впечатления, изградени на база над 10 дни обстойни тестове на които подложихме премиерния смартфона на китайския технологичен гигант.

 

 

Ще започнем с дисплея, който не веднъж сме казвали, че е този компонент в един смартфон, който постоянно стои пред очите ви и е връзката между вас и устройството. Huawei nova 9 има на разположение наистина голям дисплей, който е еднакво удобен както за пълноценна работа, така и за забавление. Пред себе си имаме цели 6.57" зрителна площ, която не е нарушена от Notch или Water drop извивка в горната част. Тук селфи камерата е съвсем малка пасивна точка, която заема под 4мм от дисплея и така не пречи на общото ви зрително възприемане.

Дисплеят е с висококачествена OLED матрица, която само по себе си е достатъчно голяма заявка за добро качество на картината с наситени цветове и висока яркост. Дисплеят е с FHD+ резолюция, зад която стоят 2340х1080 пиксела. В резултат плътността на пикселите за площ от 1” е 392PPI, а размерът на всеки от пикселите с със страна от 0.06мм. Това ви гарантира достатъчно добра детайлност, която индиректно оказва положително влияние на умората в очите след продължителна работа със смартфона.

 

 

Пикселите са толкова малки и гъсто наситени, че дори да гледате дисплея от съвсем близко разстояние, няма да забележите очертанията им.  Цветопредаването на дисплея е много добро и има на разположение цветова гама от цели 1.07 милиона цвята и цветови отенъка. Налично е DCI-P3 цветово покритие.

Впечатление ни прави, че черният цвят е плътен и например при игра на игри с тъмни сцени виждаме значително по-добра детайлност и нюанс на тъмния цвят, в сравнение с по-нискокачествените дисплеи, които като цяло са присъщи за ценовия клас, в който се позиционира nova 9.

 

 

Споменавайки игри, не можем да не отбележим, че дисплеят на Huawei nova 9 е изключително подходящ за такива, защото има на разположение цели 120Hz честота на опресняване.  Движението на картината в динамични сцени е много добро и изглежда като живо. Разбира се толкова висока честота не е нужна постоянно. По тази причина изкуственият интелект на Huawei, автоматично разбира кога, какво правите на смартфона си и така активира например пълния честотен потенциал когато играете игри, но когато браузвате или си чатите, намалява честотата до 60Hz. Това се прави с цел пестене на енергия и максимално високо КПД. Тук ще отбележим също така, че touch sampling rate при nova 9 е цели 300Hz. Споменаваме го, защото много потребители се интересуват и от този показател при избора на бъдещ смартфон, особено ако ще го използват активно за игра.

Сензорите на дисплея като цяло работят отлично. Тестовете ни показват, че реагират бързо и точно, без да се налагат повторни задавания на команди или по-силно натискане. Почти напълно е решен и проблема който се появява, когато докосваме дисплея с мокри ръце.

 

 

Теста ни показва, че дори в такава екстремна ситуация, сензорите реагират отчетливо. Ако някога сте писали на клавиатурата на смартфона си докато вали, със сигурност знаете какво имаме предвид. Тук е момента да отбележим, че Huawei nova 9 е с водоотблъскващо покритие на корпуса, което ви дава спокойствие, че смартфона няма да се повреди ако го използвате по време на дъжд. Ако отворим слота за SIM карти, ще забележите, че той също има специална двойна гумирана изолация.

Но да се върнем на дисплея и сензорите му. Заради извивката на дългите си части, дисплея е много удобен за работа с жестови команди, които се използват за връщане назад в менюто, вместо класическия “Back” бутон долу на дисплея. По отношение на видимостта на екрана денем при ярко слънце сме доволни. Има отблясъци, но заради високата яркост, дисплеят остава достатъчно добре видим.

 

 

Същото се отнася и за моментите, когато към него е насочена директно лампа вечер. При пълна тъмнина пък, минималната яркост е достатъчно ниска, че очите н ида не се натоварват при продължителна работа и взиране. Освен това Huawei са интегрирали щадящ очите режим и възможност за регулиране цветовата температура на дисплея.