Това на екраните ви е Huawei Nova 5T, един смертфон който успя много бързо да привлече вниманието ни. След като го тествахме в продължение на седмица, можем да кажем, че Nova 5T е, една много добра алтернатива на скъпите флагман модели и има всички предпоставки да се превърне в бестцелър. Реално този телефон има почти всичко, което и един флагман, а цената му е осезаемо по-ниска. Останете с Digital.bg и в следващите минути ще разберете защо Nova 5T спечели толкова много суперлативи.

Ще започнем с кутията и това какво Huawei са оставили в нея освен смартфона. USB-C кабел за зареждане и пренос на данни, бързо 22.5 W Huawei SuperCharge зарядно и донгъл към аудио жак.

Дизайнът на Huawei Nova 5T е много ефектен и запомнящ се. На първо място заради ослепителните си цвета. Особено във версиите Midsummer Purple и Crush Blue, които взехме за тест ние. Едната е със специална 3D текстура, а гърбът на другата с неповторимо усещане за безгранично пространство и дълбочина. Когато е огрян от слънцето, този телефон изглежда страхотно и е без аналог. При 5T цветен е не само гърбът, но и металната периферна лайсна. Тя е заоблена, благодарение на което телефонът е много удобен за държане в ръка. Както вертикално при разговори, така и хоризонтално при браузване и игра на игри.Тук за удобството допринасят още дебелината на корпуса – 7.87мм и заоблянето на ъглите.

 

Когато играете игри ви съветваме да държите телефона така – с камерата на ляво. Защото по този начин няма опасност да закриете високоговорителя с пръст. При Nova 5T той е само един и се намира в долната дясна част. Тестовете ни показват, че звукът от него е доста силен и сравнително чист. Ето един саунд тест от който да добиете най-ясна представа. Разглеждайки периферията на телефона ще отбележим, че по нейното продължение има два микрофона, като единият е шумоподтискащ. Ще оцените тази екстра особено когато провеждате разговори в шумна среда – събеседникът ви ще ви чува ясно и отчетливо. Споменавайки разговори ще отчетем, че Huawei Nova 5T е Dual SIM 4G, като под слота в ляво няма място за допълнителна карта памет. Такава реално едва ли ще ви е нужна, предвид че вградената в смартфона памет е цели 128GB. В срещуположната дясна част се намират курсора за звука и Power бутон в който е граден и Fingerprint сензор.

 

Тестовете ни показват, че той работи бързо и надеждно. Освен чрез пръстов отпечатък, можете да защитите телефона си и с „Face recognition“ софтуер, който посредством предната камера разпознава лицето ви и на база 512 точки по него, решава дали да отключи устройството. Тук теста ни показва, че лицевото разпознаване работи без проблем, дори да сте с очила. В горната периферна част ще отбележим наличието на една екстра, която все по-рядко се среща при смартфоните днес, а е изключително полезна. Това е така нареченият IRDA – инфра червен порт, посредством който можете да използвате смартфона като дистанционно за телевизор, климатик, аудио система и други уреди които поддържат тази технология. Иначе безжичната връзка с други устройства при Huawei Nova 5T става чрез Bluetooth 5.0, включително и за аудио файлове LDAC и HWA поддръжка.

 

За жично слушане на музика със слушалки, телефонът няма 3.5мм аудио жак за директното им свързване. За целта се използва споменатият вече преходник към USB Type-C. Wi-Fi връзката е много добра, благодарение на двете вградени антени покриващи стандарти 2.4G: 802.11b/g/n и 5G: 802.11a/n/ac. Навигационната система работи отлично, като тракингът е с минимални отклонения съпоставимо с професионална навигация Garmin. Тук позиционирането става на двубандова база L1 + L5 с връзка към сателитите AGPS и  Glonass,  BeiDou,  Galileo  и QZSS. Nova 5T има на разположение NFC посредством което можете да се свързвате бързо с други устройства, както и да правите директно разплащания в държави които поддържат тази функция.

 

Във втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на Huawei Nova 5T ви очакват подробните ни впечатления от неговите дисплей, хардуер, софтуер и батерия. А сега ще кажем няколко думи за цената на устройството и къде Nova 5T може да бъде намерен с най-ниска такава. В свободна продажба в България модела струва точно 800лв.

Към момента в който публикуваме това видео ревю, от родните телекоми единствено Теленор предлагат Nova 5T в портфолиото си, като там цената без абонаментен план е 920лв., което е осезаемо повече в сравнение с рителърите. При подписване на договор с тарифен план обаче цената спада значително. Долната граница е 430лв.