Какво по-хубаво от това новата година да започва с премиери на нови модели смартфони. И не един и два, а цяла серия – явно за най-послушните Дядо Коледа е предвидил няколко премиери, първата от които е на HTC One A9s който Digital.bg ще ви покаже в това свое ревю. Кои са другите премиерни устройства…четете ни и в следващите дни, за да разберете.

 

Дизайн

Несъмнено дизайнът е едно от нещата които печелят най-много положителни точки при HTC One A9s. Той е комбинация между красиво и практично. Алуминият определено изглежда премиум, приятен е на допир и в комбинация със заоблените форми, прави смартфона удобен за държане в ръка.

 

 

Повърхността на черният не се цапа чак толкова много, а в златната и сребристата версия пък следите от пръстови отпечатъци почит не личат. Повърхността е максимално изчистена, без излишни бутони и стърчащи елементи. Например камерата – която все по-често стърчи от основният корпус при други модели смартфони, тук е в една равнина с гърба.

 

 

Да тук имахме основно предвид iPhone, 6, 6s и 7 моделите на които реално доста прилича тестваният днес One A9s. Ако при миналогодишният HTC A9, камерата беше централна, то тук вече разположението е 1:1 с това при телефона на Apple. Приликата между А9 и А9s не е случайна, все пак новият модел се явява бюджетен негов наследник. Така, че за напред ще използваме One A9 за различни съпоставки.

 

 

Макар задният капак на HTC-то да не е едно цяло с периферията, той не е сваляем. Тоест нямате достъп до батерията. Слотовете за карта памет и SIM са разположени в лявата периферна част. Достъпът до тях не става посредством игла, както при по-голямата част от моноблок смартфоните днес, а чрез отварящо се пластмасово капаче с ефектен изскачащ механизъм. Като тук има едно малко неудобство…за да поставите nano SIM картата си, ще требва да имате или по-дълъг маникюр или някакъв тънък предмет под ръка. Като посоката на вадене е от гърба към лицевата част.

 

Fingerprint

Разглеждайки периферията на телефона не намираме нищо по-специфично – Power бутон, курсор за звука, microUSB и аудио жак. В лицевата част ни чакат две приятни изненади – два помощни сензорни бутона със самостоятелна подсветка и Fingerprint четец на пръстови отпечатъци.

 

 

Тестовете ни показват, че той работи добре, дори при минусови температури.

 

Дисплей

Дисплеят на One A9s е с 5” диагонал, същият както на А9, но с малко по-ниска резолюция 1280x720 пиксела, спрямо Full HD. Реално обаче образът не е никак лош, както и друг път сме казвали HD е напълно достатъчно за 5” диагонал на дисплея.

 

 

Цветовете са реалистични, а ъглите на странично виждане почти водоравни. Черното е равномерно, без по-тъмни и по-светли петна, бялото също не синее, което е добър знак за качеството на матрицата.

 

Хардуер

По отношение на хардуера A9s е получил коренна промяна в концепцията спрямо One A9. Ако си спомняте, при него имахме на разположение CPU Snapdragon 617, доколкото тук централният процесор е поверен на Mediatek MT6755 Helio P10. Същият който вече ви показахме в ревютата на смартфоните Lenovo K5 Note, Sony Xperia XA и XA Ultra.

 

 

Процесорът е 8-ядрен и съчетава два 4-ядрени Cortex-A53 с 1 GHz и 1.8 GHz тактова честота. Графичният процесор е Mali-T860MP2, а RAM паметта 2 или 3GB, като обемът е обвързан с този на вградената памет. Има две версии, съответно с 16GB и 32GB. Като цяло тази конфигурация е подбрана удачно за устройство от среден клас. Но резултатите от проведените от нас тестове не са обнадеждаващи. В AnTuTu Benchmark, телефонът започва да забива, резултатът от 49 152 влиза в „червената графа” сред актуалните смартфони, като съпоставка, в класацията Apple iPhone 5s отчита над 63 000 точки. Но не бързайте да отписвате HTC-то, ние тестваме предпродажбена бройка, така че е възможно финалните версии да са по-добри. Веднага щом се сдобием с такава ще тестваме и ще споделим резултати отново.

 

Камера

Камерите на One A9s са средностатистически - 13MP основна и 5MP предна. Задната е с апертура f/2.2 и размер на пиксела от 1.12 µm, при предната размерът е идентичен, но апертурата е малко по-висока f/2.8.

 

 

 Хубаво е да отбележим, че камерата има една екстра, която ще се хареса много на феновете на фотографията, възможност телефонът да снима в RAW формат.

 

Тестови снимки

 

 

Батерия

Батерията на One A9s вече е приятна изненада. Тя е Li-Ion с 2300 mAh заряд. Тоест – зарядът е по-голям от този на One A9, а имайте предвид, че резолюцията на дисплея при новия модел е по-ниска, а хардуера консумира по-малко електроенергия. Следствие на тези фактори, A9s бележи доста добри резултати по време на тестовете ни. Телефонът издържа около 2 дни комбинирана работа с едно зареждане.

 

Цена

В това свое ревюто често съпоставяме A9s с предшественика му A9, като идеята на HTC е била да създадат сходен смартфон с малко по-слаби технически характеристики за сметка на по-достъпна цена. Но какво се оказва, новият модел е с премиерна цена от 600лв, а миналогодишният A9 в момента може да бъде намерен в търговската мрежа за около 650лв. Тук остава въпроса – кое си заслужава повече? Очакваме вашите мнения по въпроса, тях можете да напишете във формата за дискусии тук долу.